Termín pro podání přihlášky k podzimní maturitě se posunul o měsíc. Slohovka se psát nebude

15. 7. 2020 | Aktuality

termín podzimních maturitPodzimní maturity kvůli pandemii covid-19 stejně jako ty jarní doznají určitých změn. Posunou se termíny a změní se i podoba zkoušek.

Termín pro podání přihlášek obvykle připadal na 25. červen. Letos mají studenti čas až do 25. července. Posunutí termínu souvisí s odsunutím maturit samotných. Ty se letos na jaře začaly skládat až 1. června, přičemž nejzazší termín zkoušky dospělosti byl stanoven až na 17. července.

Do 25. července mohou studenti kromě přihlášky odevzdat také seznam četby, potažmo žádost o nahrazení zkoušky z cizího jazyka v rámci školní maturity jazykovým certifikátem.

Studenti, kteří se již zúčastnili jarního termínu, budou znovu skládat jen tu část maturit, u níž napoprvé neuspěli. Ti, kteří předtím z různých důvodů nematurovali, mají povinnost složit celou maturitu. Státní část zahrnuje povinný test z češtiny a jako druhý předmět student volí buď cizí jazyk nebo matematiku. Školní část maturit si každá škola stanovuje a organizuje sama. Stejně jako na jaře se ani v podzimním termínu nebude psát slohová práce z jazyků. Výjimku budou tvořit podle webu ministerstva školství maturanti, kteří neuspěli u maturity ještě v období před pandemií.

Podzimní maturity následně proběhnou v první polovině září, jak bývá zvykem. Dle lednového rozhodnutí ministerstva by se didaktické testy měly psát od 1. do 4. září.

Kromě náhradních maturit na podzim proběhnou i opravné učňovské zkoušky. Každá škola si může vyhlásit svůj vlastní termín. Ti, co chtějí zkoušku složit v opravném termínu, to musí řediteli školy nahlásit nejpozději měsíc před termínem zkoušky.

Pokud učeň zkoušku neskládal na jaře, na podzim ji bude dělat v plném rozsahu. Aby získal výuční list, musí složit písemnou, ústní a praktickou část. Pokud neuspěje, má nárok na dva opravné termíny. Zkoušky musí složit nejpozději do pěti let od ukončení studia.

Zdroj:
https://www.novinky.cz

Další články k tématu