Tělocvik na MUNI: Znalosti, které uplatníte i po studiu

20. 9. 2019 | Stojí za přečtení

članek_1200Stejně jako na většině vysokých škol bývá i na Masarykově univerzitě v Brně povinnou součástí studia tělocvik. Možná se na něj těšíte, možná se sportu a fyzické aktivitě vyhýbáte jako čert kříži. V obou případech ale najdete v nabídce MUNI tělovýchovné předměty, které s největší pravděpodobností zužitkujete během studia i po něm.

Sebeobrana

Nebezpečí číhá i na vysokých školách. Sebeobrana vám možná nepomůže v každé kritické situaci, znát pár základních chvatů však určitě není na škodu. Nikdy nevíte, kdy bude potřeba se bránit vůči fyzickému útoku. Předmět je určený pro ženy i muže, fyzická zdatnost není prekvizotou.

Kardio trénink

Kardio trénink pomáhá nejen při hubnutí a tvarování postavy, ale také vám pomůže dostat se do kondice. Studium na vysoké není jednoduché a abyste ho zdárně dotáhli až do úspěšného konce, kondici potřebujete pořádnou. Kardio vám navíc pomůže stát se odolnějším a navýšit schopnost snášet stres, protože se při něm do těla vyplavují endorfiny.

Tanec

Tanec je na tom podobně jako sebeobrana – jednou se vám jeho znalost může hodit. Na večírcích, na svatbách i na dalších akcích, tam všude můžete po absolvování předmětu zazářit.

Pěší turistika

Při pěší turistice nejenže poznáte okolí Brna, což může přijít vhod zejména studentům z jiných měst, ale také se seznámíte s dalšími spolužáky. Během chůze není nic snadnějšího než zahájit rozhovor s ostatními. Dost možná si tak najdete v rámci tělocviku nové kamarády. Ti mohou být navíc z jiných fakult či oborů, takže se vlastně jedná i o jistou formu networkingu.

Zdravotní tělesná výchova

Ještě se vraťme zpátky ke stresu. Tento předmět se chce zaměřit na boj proti civilizačním chorobám, mezi které stres nepochybně patří. během výuky se také zaměříte na správné držení a na celkovou fyzickou kondici. Čím víc fit budete, tím víc sil budete mít na zvládání studia i dalších životních výzev.

Posilovny

Posilovny jsem absolvovala jako povinný tělocvik a mohu je osobně doporučit. V rámci tohoto předmětu si vylepšíte tělesnou kondici a budete se moct zaměřit na problémové části těla. Stanete se silnějšími, zdravějšími a když se budete cítit lépe, tím snáz se vám bude studovat.

Výchova ke zdraví

Předmět je zaměřen na problematiku zdravého způsobu života. Dozvíte se, jak se správným způsobem stravovat, pohybovat a získáte poznatky o masážích a meditaci. Praktické využití je v tomto případě jasné, strava a pohyb jsou základem života, a meditace a masáže jsou třešničkou navrch, které unavenému studentovi dokážou projasnit den.

Cvičení na správné držení těla

Nikdo se nechce hrbit, ale pokud trávíte hodně času ve společnosti učebnic nebo u počítače při psaní seminárních prací, nejspíš se tomu nevyhnete. Aspoň pokud nezačnete dbát na správné držení těla. V tom vám může pomoct předmět zaměřený speciálně na tuto problematiku. Cviky, které se na předmětu naučíte, mají navíc tu výhodu, že nebývají natolik náročné, a můžete je praktikovat i doma. Přijdou vhod i v budoucnu, kdy místo nad diplomkou budete sedět třeba nad prezentací do práce.