Studium VŠ a angažmá v nároďáku? Hokejista Lukáš Buchta zvládá obojí

31. 8. 2018 | Aktuality

Hokejový obránce Lukáš Buchta (23) se minulý týden účastnil tréninkového kempu v Přerově. Povolal ho tam nový kouč české hokejové reprezentace Miloš Říha. Buchtova účast byla podmíněná, musel totiž získat povolení od své školy. Studuje už čtvrtým rokem obor finance na univerzitě v americké Nebrasce.

 

Svou hokejovou kariéru odstartoval Lukáš Buchta ve Zlíně. Možnosti, jaké má mladý hokejista u nás, mu ale nestačily. „Já chtěl jít na školu, ale kdybych zůstal v Česku, tak by to nešlo. Hrát hokej a chodit na vysokou na nejlepší úrovni nejde. Já jsem ale člověk, který chtěl být vždycky nejlepší, takže Amerika byla jediný směr,“ vysvětluje Buchta.

 

Rozhodl se proto pro studium na University of Nebraska, kde díky svému sportovnímu nadání dostal stipendium a škola mu hradí i veškeré náklady spojené s hokejem. Vydobyl si místo v týmu univerzitní ligy NCAA, která je mimo jiné v hledáčku hokejových skautů z NHL.

 

Talent na ledě není to jediné, co musí Buchta neustále dokazovat. Aby mu univerzita vůbec umožnila hrát, musí excelovat i ve studiu. Pilný student Buchta má však průměr 3,95, – v české klasifikaci je to čistá jednička – takže se o své místo v týmu nemusí strachovat. Díky vynikajícím výsledkům mohl také odjet zpátky do Česka a zatrénovat si s hokejovým nároďákem.

 

Třiadvacetiletý bek má o své budoucnosti zatím jasno a je si dobře vědom rizik spojených se sportem na vrcholové úrovni a s tím související nutnosti zajistit si zadní vrátka. „Když se mi bude dařit v hokeji, budu hrát dál. Kdybych se náhodou zranil, mám zpátečku,“ dodává.

Další články k tématu