Studium na dvou kolech na ZCU

6. 11. 2008 | Stojí za přečtení

Západočeská univerzita v Plzni se již několik let snaží o integraci handicapovaných studentů a znevýhodněných uchazečů o studium. Jaké služby univerzita nejen vozíčkářům nabízí?

Na Mezinárodní konferenci Univerzity ve třetím tisíciletí v říjnu roku 2003 zazněla následující slova: „…uvědomujeme si, že postižení jsou především lidé. Často je odmítáno jejich třídění či stigmatizující označování podle zdravotního postižení a prosazuje se termín osoby se speciálními potřebami, ve školství pak se speciálními vzdělávacími potřebami – pojem převzatý z anglicky mluvícího prostředí kde se mezi tyto osoby řadí lidé handicapovaní nějakou formou tělesného, duševního, smyslového nebo řečového postižení, ale i jedinci znevýhodnění nepříznivými podmínkami sociokulturního prostředí nebo dokonce i jedinci výjimečně nadaní. Zájem okolí pak je zaměřen nikoli na problém – obtíž – defekt člověka, ale na uspokojení jeho speciálních potřeb.“ (Mezinárodní konference Univerzity ve třetím tisíciletí, říjen 2003 Plzeň, http://handicap.zcu.cz/handicap.php.

Zjišťovala jsem na ZČU v Plzni, jaké speciální služby pro znevýhodněné studenty tato univerzita poskytuje. Http://www.ip­c.zcu.cz./ je internetová adresa informačního a poradenského centra ZČU v Plzni, kde najdou studenti, kterých se tyto služby týkají a mají o jejich nabídku zájem, užitečné informace.

Toto centrum mimo jiné nabízí také služby poradenství pro handicapované. Funguje zde poradna pro znevýhodněné studenty, která sídlí na adrese Plzeň, Jungmannova 3.

Specializovaná poradna nabízí:

  • poradenství osobní, sociální, právní a studijní pro zdravotně postižené studenty a uchazeče o studium
  • organizaci asistenčních pomocí pro handicapované studenty

Konkrétní služby nabízené znevýhodněným studentům • doprovodná asistence – asistent doprovází do školy a ze školy • studijní asistence – asistent pomáhá se zapisováním poznámek, získáváním literatury atd. • půjčování pomůcek z kabinetu kompenzačních pomůcek – hlavně pro studenty se smyslovým postižením (viz nabídka na http://handicap.zcu.cz/zapujcky.php) • poradenské služby – speciálně pedagogické, psychologické, sociální a právní • úspěšné studium může být univerzitou oceněno mimořádným stipendiem po završení určité etapy studia (Zdroj)

A jak se například student-vozíčkář může pohybovat po Plzni a zda mu je umožněn bezpečný přístup do jednotlivých budov ZČU? Západočeská univerzita má devět fakult, na většině z nich je umožněn bezbariérový přístup, výjimku tvoří historické budovy v centru města, které tento upravený vstup nemají. Nejhůře je na tom s bezbariérovým přístupem Fakulta filozofická, která má své učebny výhradně ve středu Plzně ve staré zástavbě a vstup pro handicapované není vyřešen.

Přehled bezbariérového přístupu do jednotlivých budov (resp.fakult) ZČU v Plzni (Legenda: BBP –bez bariér, NE – není bezbariér.přístup):

Fakulta aplikovaných věd, Borská pole – BBP v celém areálu Fakulta strojní, Borská pole – BBP v celém areálu Fakulta elektrotechnická, Borská pole – BBP v celém areálu Ústav umění a designu, Borská pole – BBP v celém areálu Fakulta ekonomická, Husova – BBP (šikmá plošina u vchodu a hydraulická svislá plocha), učeb. HJ200 a HJ300 – NE Fakulta právnická, Sady Pětatřicátníků č. 16 – BBP, č. 27 – NE Fakulta filozofická, Sedláčkova-NE, Riegrova-NE, Tylova-NE (v plánu 2008) Fakulta pedagogická, Jungmannova – BBP, Veleslavínova – BBP, Klatovská – BBP Fakulta zdravotnických studií (vznik od 2008/2009), Ledecká – nezjištěno (Zdroj)

Knihovna ZČU na Borských polích má vybudovaný bezbariérový přístup a nově zrekonstruovaná budova knihovny pro Fakulty právnickou a filozofickou v centru Plzně v sadech Pětatřicátníků již také nabízí bezbariérový vstup.

Studenti-vozíčkáři ve městě Pohyb vozíčkářů po samotném městě je umožněn nízkopodlažními vozy MHD, které jezdí v intervalech označených v jízdním řádu. Možnost pohybu po bezbariérových nájezdech je v místech rekonstruovaných ulic dobrá, starší vozovky a chodníky bezbariérové přechody nemají, ale dá se říci, že se situace stále zlepšuje. Vchody do obchodů v centru města bohužel bezbariérové nejsou a často číhá na vozíčkáře množství schodů a nevyhovující vstup.

Další zajímavé a užitečné informace lze najít na http://handicap.zcu.cz/.

Autor příspěvku: Petra Costenarová

Další články k tématu