Studijní a zkušební pravidla na Ostravské univerzitě budou přísnější

21. 2. 2005 | Aktuality

Akademický senát Ostravské univerzity schválil nový Studijní a zkušební řád. Pro získání zápočtu bude mít student pouze jeden pokus a ve výjimečných případech druhý, pro zkoušky je jeden termín řádný a pouze jeden opravný. Tato pravidla budou platit od akademického roku 2005/06.

Akademický senát Ostravské univerzity schválil nový Studijní a zkušební řád. Pro získání zápočtu bude mít student pouze jeden pokus a ve výjimečných případech druhý, pro zkoušky je jeden termín řádný a pouze jeden opravný. Tato pravidla budou platit od akademického roku 2005/06.

Pro získání zápočtu bude mít student Ostravské univerzity pouze jeden pokus. V novém Studijním a zkušebním řádu (SZR) je však věta, která říká, že vyučující může studentovi v odůvodněných případech dát druhý pokus pro získání zápočtu. „To je sice pěkné, nicméně jako problematická se jeví slova „může“ a „v odůvodněných případech“. Někteří studenti totiž pochybují o tom, že jistí ne zrovna tolerantní vyučující ten druhý pokus dávat budou, protože jednoduše nemusí. Je jasné, co se může stát, pokud vyučujícímu během semestru někdo nepadne do oka,“ říká k této problematice člen Akademického senátu Ostravské univerzity, Pavel Hofírek.

Zkoušku má student šanci udělat v jednom řádném, případně jednom opravném termínu. Toto je pevně dáno. „Jedná se tedy o přitvrzení studia, protože dřív byl oficiálně 1 opravný pokus na zápočet a 2 opravné pokusy na zkoušku,“ hodnotí Pavel Hofírek. Nový SZR má i jednu výhodu: pokud student jakýkoliv předmět nesplní, může si ho zapsat hned v následujícím semestru (i když se předmět oficiálně neučí) jen za účelem vykonání zkoušky nebo zápočtu. Student znovu na daný předmět nechodí a jen si s vyučujícím domluví termíny pro splnění zkoušky či zápočtu. Toto je možné třeba hned v prvním měsíci nového semestru, není nutné čekat na zkouškové období. Prorektorka pro studium, Iva Málková, na jednání Akademického senátu uvedla: „Cílem nového SZR je zabránit tomu, aby si student zbytečně prodlužoval studium o rok jen kvůli tomu, že mu chybí nějaký předmět třeba z pátého ročníku a musí čekat na ročník šestý, aby předmět splnil.“ Dalším argumentem prorektorky bylo, že na druhý opravný termín zkoušky chodí jen zhruba 5% studentů, takže tyto termíny jsou podle ní nevyužívané.

Studentská komora Akademického senátu Ostravské univerzity chtěla zachovat oficiálně jeden „garantovaný“ opravný pokus na zápočet, jenže prorektorka nesouhlasila a argumentovala tím, že kdyby byl zápočet 1+1 (1 řádný + jeden opravný termín) a zkouška také 1+1, znamenalo by to zrovnoprávnění náročnosti předmětů ukončených zápočtem a zkouškou. „Předměty ukončené zápočtem jsou a mají být jednodušší, takže je nesmysl, aby pro jejich absolvování byly stejné možnosti jako pro zkoušku,“ řekla.

V Akademickém senátu Ostravské univerzity tento nový SZR nejprve neprošel, ale v druhém hlasování těsně ano. Nový řád má své výhody i nevýhody. Jeden nejmenovaný vyučující univerzity k tomuto tématu prohlásil: „Podle mě by na zkoušku měl být jeden jediný termín a nic opravného, protože když jsou opravné termíny, vede to k tomu, že to student nejdřív jde jen „zkusit“ a tím znevažuje čas i práci učitele a celé studium, které nebere zodpovědně.“