Studentský život: Jak to všechno zaplatit?

2. 10. 2018 | Studentský život

Školné, studium v zahraničí, bydlení, notebook – tyto i další výdaje, se vás mohou během studia na vysoké škole týkat. Životu na dluh, především když ještě nemáte stálý příjem, je vždy lepší se vyhnout. Ale pokud vaše momentální situace nemá jiná východiska, nabízíme pár rad, kde peníze získat a nekrást.

Studentské půjčky

Dnešní otevřený trh nabízí velkou řadu nebankovních společností, které rády lákají klienty na půjčky na cokoliv a pro všechny. Pokud se necháte zlákat chytlavou písničkou a rozhodnete se vzít si půjčku právě u nich, pak si alespoň ověřte jejich licenci a pečlivě si přečtěte smlouvu.

Jedinou bankovní institucí, která v současné době nabízí půjčku určenou přímo studentům je Komerční banka a půjčka Gaudeamus. Půjčit si můžete až 600 tisíc korun, které začnete splácet až po ukončení studia. Během něj platíte pouze úroky (úroková sazba začíná na 6,9 procentech). Peníze lze využít na studium v České republice i v zahraničí, na vzdělávací kurzy, notebook, mobil či jinou potřebnou elektroniku.

Přečerpání účtu

Na svém studentském účtu si můžete nechat otevřít kontokorent. Tuto službu nabízejí dvě banky. Komerční banka u Studentského účtu G2, kde můžete jít až pět tisíc korun do mínusu bezplatně. Podmínkou je, aby byl účet alespoň jednou během 365 dní s nulovým nebo kladným zůstatkem. Další je Moneta Money Bank u účtu Genius student. Tady můžete jít do mínusu až deset tisíc korun. Tato služba však není bezplatná, musíte počítat s úroky.

Kreditní karty

Další možností, jak financovat mimořádné výdaje jsou kreditní karty. Nabízí je všechny banky i studentům. Podmínkou však je, abyste měli potvrzení o pravidelném příjmu. Týká se to tedy pouze těch, kteří při studiu pracují. Kreditní karta nabízí bezúročné období, obvykle 30-60 dní, slevy u obchodních partnerů, případně další benefity za její pravidelné užívání.

Univerzitní stipendia

Pro zlepšení své finanční situace zkuste využít stipendia na univerzitách. Pokud do školy dojíždíte anebo bydlíte na kolejích či privátě, zkontrolujte si nejdříve, zda nemáte nárok na takzvané ubytovací stipendium. Podmínky pro jeho získání mohou být na různých školách odlišné. Obvykle ho však mohou uplatnit všichni studenti, kteří mají trvalé bydliště mimo město, ve kterém škola sídlí. Další možností je sociální stipendium. Podmínkou je, aby příjem celé rodiny nebyl vyšší než 1,5násobek životního minima. No a nebojte se také zacílit na získání stipendia prospěchového. To je však přiznáváno až zpětně, za vaše výsledky v daném ročníku nebo semestru.

Zdroje: kb.cz, moneta.cz, finance.cz, finparada.cz.