Studentský rozpočet: Jak získat učebnice za pakatel nebo zdarma?

19. 11. 2021 | Studentský život

učebnice na VŠStudenti mívají hluboko do kapsy a velkou čáru přes rozpočet jim zejména v prvních ročnících studia na vysoké škole mohou udělat drahé učebnice. Existuje ale několik způsobů, jak na učebnicích ušetřit, nebo je dokonce získat úplně zadarmo. Čtěte!

Trpělivost

Učebnice nekupujte dřív, než absolvujete první hodinu ve škole. Možná vám totiž vyučující řekne, že je vůbec nebude potřebovat, nebo že důležité kapitoly najdete on-line. Pokud učebnici potřebovat budete, počkejte s jejím koupením, dokud neuplyne aspoň první týden semestru. Na jeho začátku totiž prodejci zpravidla šponují ceny a knihkupectví bývají plná lidí.

(Ne)zbytnost

Vyučující vám možná koupi učebnice doporučil, je ale na vás, jestli si ji skutečně pořídíte. Zvažte, zda se na předmět nezvládnete připravit z jiných zdrojů, jako jsou zápisky z přednášek nebo volně dostupné materiály. O radu můžete požádat i starší kolegy a zeptat se jich, jestli je pořízení učebnice vážně nutné.

On-line databáze

Vysoké školy mnohdy zprostředkovávají studentům přístup k databázím článků, vědeckých textů a knih. Zkontrolujte, k jakým databázím máte přístup a jestli na nich náhodou nenajdete učebnice, které potřebujete.

Knihovna

Potřebné učebnice najdete často také v knihovně. U klíčových titulů pro daný předmět bývá často alespoň jeden svazek vždy k dispozici k prezenčnímu studiu. Důležité kapitoly si pak z něj můžete ofotit.

Antikvariáty

Pokud učebnice chcete mít k dispozici ve fyzické podobě, ale přesto chcete ušetřit, vyrazte do antikvariátů nebo znovu za staršími kolegy, kteří se už nepotřebných titulů kolikrát rádi zbaví za symbolickou cenu, nebo vám je dají prostě jen tak.

Knihkupectví

Poslední a nejdražší variantou jsou knihkupectví. Jen zde máte téměř 100procetní jistotu, že dostanete svazek s nerozlepenou vazbou, bez umatlaných stránek. Pokud si učebnici plánujete nechat i po studiu, je knihkupectví a úplně nový výtisk ta nejlepší volba. Pokud ve vašem oblíbeném knihkupectví potřebné učebnice nenajdete, požádejte prodejce, zda by je pro vás nemohli objednat. Řada knihkupectví tuto službu nabízí, ale lidé se na ni kolikrát ani nezeptají, protože je to nenapadne.

Zdroj: Society19

Další články k tématu

Druhý mozek můžete mít v kapse nebo počítači

Druhý mozek můžete mít v kapse nebo počítači

Pojem druhý mozek zní jako něco ze sci-fi filmu. Pravda je mnohem jednodušší. Je to externí systém, který slouží k uložení a uspořádání vašich myšlenek a nápadů. Může mít podobu kapesního sešitu nebo třeba složky v počítači, kam si své myšlenky ze svého skutečného mozku takzvaně odložíte. Proč je dobré si během studia vybudovat druhý mozek? Uvolníte …