Studentské filmy z FAMU jsou ve výběru pro nominaci na studentského Oscara

11. 8. 2019 | Aktuality

filmy z fAMUNominace na Oscara, nejprestižnější filmovou cenu světa, je obrovský úspěch. V minulosti ji získala jen hrstka českých, potažmo československých filmů. FAMU tak letos zaznamenala obrovský úspěch, když se do užšího výběru nominace na Oscary udělované studentům za absolventské počiny dostaly hned dva studentské krátkometrážní filmy.

Konkrétně Dcera od režisérky Darii Kashcheevy a film Pouštět draka, za nímž stojí režisér Martin Smatana. Oba studenti působí na katedře animované tvorby.

Tématem obou filmů jsou mezilidské vztahy. Tvůrci tak dokazují, že animovaná tvorba není určena jen pro dětské diváky. Smatana a Kashcheeva již dříve slavili úspěch se svými díly na festivalu animovaného filmu ve Francii. Uvidíme tedy, jak se jim povede na Oscarech, úspěch je to každopádně velký už nyní.

V minulosti získali cenu udělovanou Akademií od roku 1972 pouze dva Češi – Jan Svěrák za film Ropáci a Marie Dvořáková za snímek Kdo je kdo v mykologii. Stejně jako oba vybraní letošní tvůrci uspěli Svěrák a Dvořáková s animací.

Právě české animované filmy mají u nás dlouhou tradici a získaly si věhlas i ve světě. Jedním z nejobdivovanějších tvůrců je legendární Karel Zeman, jímž se nechala inspirovat řada proslulých režisérů.

Zdroj: ČT24

Další články k tématu