Studentská soutěž na počest Nicholase Wintona

19. 11. 2008 | Aktuality

Inspirace dobrem – to je název projektu, za nímž stojí obecně prospěšná společnost Winton Train a jenž je inspirován hrdinstvím britského finančníka a humanitárního pracovníka Nicholase Wintona. Ten těsně před vypuknutím války pomohl a od jisté smrti zachránil 669 většinou židovských dětí, když zorganizoval jejich postupný transport z území ohroženého Československa do Velké Británie.

Pořádající společnost Winton Train se rozhodla, že do svého projektu zapojí prostřednictvím tvůrčích soutěží také žáky a studenty základních, středních i vysokých škol. Tyto soutěže jsou rozděleny celkem do čtyř oborů, které všechny spojuje stejné zadání: lidskost, slušnost, dobré skutky – zkrátka vše, co je inspirováno dobrem.

  • Filmová soutěž je určena pro studenty filmových a uměleckých škol nejen z České republiky, ale i z dalších zemí. Ze zaslaných snímků posléze vzejde kromě vítěze také mezinárodní festival studentských filmů, který se bude jmenovat Winton fest a proběhne příští rok.
  • Literární soutěž je vypsána kromě studentů středních a vysokých škol a mladých lidí ve věkové kategorii 15 – 26 let také pro žáky škol základních. Nejzdařilejší dílo bude vybírat porota ve složení Marek Epstein, Jiří Stránský a Lucie Stropnická.
  • Fotografické soutěže se můžete zúčastnit zasláním dvou fotografií, které samozřejmě musí splnit zadání a evokovat či přímo zobrazovat nějaký příběh dobra. Ze všech fotografií budou vybírat tu nejlepší přední osobnosti naší fotografické scény: Bohdan Holomíček, Karel Cudlín, Nguyen Phuong Thao a Jan Šibík.
  • Výtvarná soutěž je ve svém zadání co se týče výběru formy zpracování volnější, zaslat můžete jakékoli dílo dle vlastního výběru (malba, grafika, socha) nafocené tak, aby byly vidět jeho rozměry i všechny části. Ty pak bude hodnotit čtveřice porotců Jiří David, Erika Bornová, Kurt Gebauer a Eva Eisler.

Své soutěžní práce můžete zasílat až do 31. ledna 2009. Z posledních tří zmíněných soutěží postoupí do finále 30 vybraných prací, které budou odměněny věcnými dary. Absolutní vítězové pak vedle hodnotných cen obdrží i možnost stáže v renomované televizní společnosti a také cestu Winton Trainem do Londýna. Ten na svou pětidenní jízdu vyrazí 1. září příštího roku a kromě Wintonem zachráněných „dětí“ v něm pojedou také autoři vítězných soutěžních prací, kteří o této cestě natočí také film.

Bližší informace včetně přihlášek, harmonogramu a podmínek soutěže naleznete na těchto stránkách.

zdroj: www.wintontran.eu