Středoškoláci si na letní škole vyzkouší hackovat počítač nebo učit stroje

10. 7. 2019 | Aktuality

PrintV srpnu se německé město Ostritz otevře středoškolákům z Česka, Saska a Polska. Čeští studenti si se svými zahraničními kolegy v rámci Evropské školy talentů, pořádané Fraunhoferovou společností, budou moci vyzkoušet třeba počítačové hackování nebo optické experimenty.

Bavorský rodák Joseph von Fraunhofer byl už od mládí špičkou v oboru optiky. Za svůj krátký život sestavil řadu revolučních přístrojů, například speciální dalekohled, kterým se dají pozorovat hvězdy. I díky jeho vynálezům toho dnes víme o vesmíru tolik.

Právě jeho jméno nese prestižní Fraunhoferova společnost pro rozvoj aplikovaného výzkumu, pod níž náleží řada výzkumných institucí nejen v Evropě, ale i v Asii či USA. Vědci z těchto institucí stojí za těmi nejzásadnějšími objevy současnosti. Z jejich dílny vzešly mimo jiné zvukové formáty MP3, 4G sítě nebo airbagy.

S takovými kapacitami se studenti mohou sejít už příští měsíc v období od 8. do 11. srpna 2019 v prostorách Mezinárodního centra setkávání St. Marienthal v Ostritz. Základními podmínkami pro přijetí do letní školy jsou zájem o vědu a plynulá němčina – celá akce je totiž vedena právě v tomto jazyce.

Účastníci školy si budou moci vybrat jeden ze čtyř tematických workshopů z oblasti přírodních věd, matematiky a informatiky. Na matematickém workshopu se naučí učit stroje, na informatice zase hackovat počítače, budou si moci zaexperimentovat se spektrem slunečních paprsků, či zjistí, jak minimalizovat dopady lidské produkce na přírodu.

Na letní školu se můžete registrovat prostřednictvím přihlašovacího formuláře na této adrese. Účast na akci je zdarma. Více informací včetně předběžného programu, detailů o jednotlivých workshopech a přednášejících a podmínkách účasti naleznete na oficiálních stránkách Fraunhoferovy společnosti zde.

Zdroj: MŠMT, Fraunhoferova společnost, wikipedie, web Věda a výzkum

Další články k tématu