Střední školy se v koranavirem nejhůře zasažených krajích na 14 dní uzavřou

1. 10. 2020 | Aktuality

Uzavření_středních_školV Česku je aktuálně jedna z nejhorších epidemiologických situací v Evropě. Denně v zemi přibývá více jak tisícovka nakažených koronavirem. Ministr zdravotnictví Roman Prymula proto přistoupil k zavedení dalších omezení, které by měly nárůsty nakažených zpomalit a snížit reprodukční číslo, které je ukazatelem toho, kolik dalších lidí nakazí jeden covid pozitivní člověk, pod hodnotu jedna. Omezení budou platit od pondělí 5. října po dobu 14 dnů. Omezí se sportovní i kulturní akce a v červených a oranžových regionech na vládním koronavirovém semaforu budou muset střední školy přejít na distanční výuku.

Koronavirový semafor je rozdělen na okresy, kterých je v Česku celkem 76. Z nich je momentálně 48 oranžových, což znamená, že je v nich počínající komunitní přenos koronaviru. Jediným červeným okresem zůstává Praha. V těchto okresech tak budou střední školy z nařízení vlády uzavřené.

Hygienické stanice však plánují uzavřít i některé školy v zelených okresech. Od pondělí tak pravděpodobně budou zavřené například všechny školy v Ústeckém kraji. “Omezení bude pravděpodobně platit v celém kraji, i když máme tři okresy ještě zelené. Vzhledem k narůstajícím počtům se to může rychle změnit. My si myslíme, že je lepší udělat ten krok dopředu než ho udělat pozdě,” uvedla pro Českou tiskovou kancelář ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Ministr zdravotnictví ve středu upřesnil, že distančně se budou vyučovat pouze teoretické předměty. Praktická výuka na středních školách bude tak od pondělí pokračovat v běžném režimu. Účast na distanční výuce je podle novely zákona pro všechny žáky povinná.

Výuka na základních školách bude pokračovat prezenčně a omezení tam budou jen minimální. Týkat se budou hudební výchovy, kde žáci nebudou moci zpívat a tělocviku na druhém stupni. Tam budou místo cvičení děti chodit ven na procházky.

Další články k tématu