Sport na univerzitách podpoří ministerstvo miliony

11. 5. 2018 | Aktuality

Ministerstvo školství letos rozdělí mezi univerzitní sportovní kluby zhruba osm milionů korun v rámci programu Můj klub. Podporu zatím získalo sedm vysokoškolských klubů, které si mezi sebou rozdělily více než 1,6 milionů korun.

Další finanční podporu v tomto roce získají univerzitní sportovci a sportovkyně v rámci výzvy Podpora školního a univerzitního sportu. Ta je určena spolkům s celostátní působností v oblasti školního a univerzitního sportu. Z částky přesahující 92 milionů získaly spolky podporující sport na vysokých školách více než 30 milionů korun.

Ačkoliv je pro řadu vysokoškolských studentů tělesná výchova na vysoké škole spíše nepříjemnou povinností, má univerzitní sport v České republice významnou roli a je třeba ho podporovat. A to mají právě za úkol spolky, které dotaci získaly.

Jedním z nich je i Česká asociace univerzitního sportu (ČAUS). Náplní její práce je finanční podpora sportovní činnosti na univerzitách, reprezentace vysokoškolských sportovců a organizování soutěží, jako jsou například České akademické hry i různé univerziády.

Podle generálního sekretáře ČAUS Ladislava Vladyky mohou právě studentské sportovní hry, zejména ty mezinárodní, posloužit jako skvělý odrazový můstek pro budoucí profesionální sportovce. „Umožní jim oťukat se na mezinárodní úrovni. Mezi účastníky univerziád patřili v minulosti například oštěpařka Špotáková, rychlobruslařka Sablíková, nebo judista Krpálek,“ vyjmenovává Vladyka.

199

Další články k tématu