Soutěž pro milovníky vesmíru: pojmenujte planetu!

29. 11. 2022 | Aktuality

astronomieStudenti, učitelé, amatérští astronomové nebo prostě jen nadšenci do vesmíru zbystřete! Až do 11. prosince máte možnost vybrat jméno dvacítce nově objevených exoplanet, tedy těch, které se nacházejí mimo Sluneční soustavu.

Soutěž NameExoWorlds tentokrát hledá nejlepších jména pro planety ze soustav, které od července sleduje vesmírný teleskop Jamese Webba.

„Vybrané systémy se nacházejí v různých oblastech oblohy, některé jsou pozorovatelné i od nás. Jednotlivé systémy se od sebe dost liší, a to typem mateřské hvězdy, hmotností exoplanety a její vzdáleností od hvězdy,“ vysvětlila Soňa Ehlerová, která pracuje v Astronomickém ústavu Akademie věd ČR a působí. Většina těchto exoplanet má zatím jen kódové označení, to se však s vyhlášením vítězů soutěže změní.

Minulý ročník soutěže se uskutečnil v roce 2019 a soutěžící měli možnost pojmenovat více než stovku planetárních systémů složených z hvězdy a planety. Vítězové se volili na úrovni států. Česká republika vybrala ze stovek návrhů názvy pro hvězdu a planetu inspirované Karlem Čapkem. Planeta dostal jméno Makropulos, hvězda pak Absolutno.

I letos se budou vybírat vítězové na národní úrovni. Z nich pak mezinárodní komise vybere 20 celkových vítězů.

Soutěže se mohou zúčastnit týmy složené ze studentů, učitelů, amatérských astronomů i profesionálů. Každý tým si vybere jednu exoplanetu a její hvězdu. Následně musí uspořádat veřejnou akci na téma těchto vesmírných objektů. Může jít například o přednášku, tvořivou dílnu anebo venkovní pozorování.

Tým pak musí přes on-line formulář vyplnit přihlášku. Součástí je písemné odůvodnění návrhu jména v angličtině o rozsahu maximálně 300 slov, krátké video v češtině s anglickými titulky o délce nejvýše tři minuty a stručná zpráva v angličtině o zorganizované akci.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu