Soukromé vysoké školy začínají lákat ke studiu

10. 4. 2005 | Aktuality

Jestliže se obáváte, že se nedostanete na státní vysokou školu, určitě si dejte přihlášku na některou ze soukromých vysokých škol. Platí se sice mnohdy i velmi vysoké školné, neztratíte ovšem rok studia.

Jestliže se obáváte, že se nedostanete na státní vysokou školu, určitě si dejte přihlášku na některou ze soukromých vysokých škol. Platí se sice mnohdy i velmi vysoké školné, neztratíte ovšem rok studia.

Doba zaslání přihlášek na státní vysoké školy už pominula a nyní se o slovo hlásí školy soukromé. Ty nabízí možnosti více termínů přijímacích zkoušek a tím pádem i nejzazších termínů pro odeslání přihlášek. Toto jsou sice nesporné výhody, ovšem za ty se platí. Školné si každá soukromá vysoká škola stanovuje sama, není tedy divu, že částky, které zaplatíte za studium se výrazně liší. My vám přinášíme několik různě zaměřených soukromých škol, které v roce 2005/2006 nabízí studium bakalářských a magisterských oborů. Protože je nabídka skutečně velká, očekávejte na našich stránkách další typy na placené studium.

Začněme v Praze. Soukromá Vysoká škola Jana Amose Komenského přijme do bakalářských studijních programů bez přijímacích zkoušek všechny ty uchazeče o studium, kteří budou mít z maturitní zkoušky průměr do 2,5. Škola nabízí obory vzdělávání dospělých, sociální a masová komunikace, speciální pedagogika – vychovatelství a obor andragogika. První termín přijímacích zkoušek bude v červnu 2005 (odeslání přihlášek však bylo možné pouze do konce března) a druhý v září 2005 (přihlášky můžete zasílat až do konce srpna 2005). Pokud by vám tyto termíny nevyhovovaly, škola nabízí možnost individuálního zvolení data zkoušky. Školné se pohybuje od 20 tisíc do 25 tisíc korun za semestr. Bližší informace najdete na www.vsjak.cz.

Další soukromou vysokou školou, kterou byste našli v Praze, je Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů. Na svých webových stránkách škola uvádí: „Hlavními kritérii pro přijetí jsou výsledky písemné zkoušky z anglického (výjimečně německého) jazyka, písemného testu všeobecných znalostí a výsledky ústní zkoušky, která zahrnuje i dovednost pracovat s počítačem a vyhledávat informace na internetu.“ Přihlášky k bakalářskému studiu je možné podat do 31. května 2005 (pro 1. kolo přijímacího řízení) a do 22. srpna pro 2. kolo přijímacího řízení. Termín přijímacího řízení pro bakalářské studium je stanoven na 16. a 17. června 2005 (1. kolo) a na 24. srpna a 15. září 2005 (2. kolo). Studenti této školy zaplatí 35 tisíc za semestr. Více na www.vsjak.cz.

Jestliže se zajímáte o studium informatiky, právě pro vás bude určena nabídka Západomoravské vysoké školy v Třebíči. Přihklášku ke studiu je mnutné podat do 27. 5.; 24. 6.; 2. 9.; 16. 9. 2005. Součástí přihlášky je domácí práce (esej) zpracovaná na téma „e-Europe: Informační společnost pro všechny“. V přijímacím řízení bude vysoká škola hodnotit celkem 6 částí: písemnou zkoušku z matematicko­logického myšlení, písemnou zkoušku z angličtiny, ústní zkoušku z logiky oboru, ústní zkoušku z informatiky a elektroniky (informatika včetně hodnocení eseje „e-Europe: Informační společnost pro všechny“ – součást přihlášky ke studiu) hodnocen je i všeobecný ekonomický přehled. Každá ze šesti částí zkoušky bude ohodnocena na stupnici od 0 do 100 bodů, celkové hodnocení pak bude průměrem ze šesti dílčích sad. Termíny přijímacího řízení jsou stanoveny na 30. 5. 2005, 27. 6. 2005, 5. 9. 2005 a na 19. 9. 2005. Školné za semestr činí 19 tisíc korun. Více na www.zmvs.cz.

Pokud se zajímáte o mediální a komunikační studia, máte šanci se přihlásit na Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze. Ta nabízí obory: tvůrčí psaní, hudební publicistiku, redakční práci a interaktivní média. Termín podání přihlášek je stanoven do 1. 6. 2005 (1. termín), přijímací zkoušky budou následovat 20.6.2005, a do 8. 9. 2005 (2. termín), pro tento termín budou přijímací zkoušky 19.9.2005. Znalosti uchazeče o studium budou ověřeny v písemném testu z anglického jazyka a pak bude následovat ústní pohovor. Škola si pro uchazeče stanovila další dopňková kritéria (např. vlastní literární text, recenzi hudebního díla atd.). Dny otevřených dveří se budou konat ve dnech: 7. 4. 2005, 12. 5. 2005, 8. 9. 2005. Školné pro akademický rok 2005/2006 činí 54 500 korun. Podrobnosti najdete na www.lit-akad.cz.

Nikde není napsáno, že studium na soukromé vysoké škole musíte dokončit. Po roce můžete zkusit přijímačky na státní vysokou školu. Mnoho studentů jde právě touto cestou a jsou úspěšní. Ještě rada na závěr: zjistěte si, zda škola zajišťuje koleje, či stravování. Byt v Praze a navíc placení školného se totiž mohou pěkně prodražit.