Šokující vánoční tradice: Kadicí figurka či okurka na stromečku

14. 12. 2019 | Stojí za přečtení

vanoční tradiceVánoce jsou spojené s rodinnou pohodou, dobrým jídlem a dárky. V některých zemích však pohodu může narušit příchod děsivé příšery, která odnáší zlobivé děti, jinde se zas rodiny hromadně vydávají koupit si jídlo z fastfoodu. Přečtěte si jaké jsou nejšílenější vánoční zvyky ve světě.

Kadicí figurka

Katalánský region Španělska je známý pro své neortodoxní dřevěné hračky a figurky. El Caganer je jednou z nich. Jde o záhadnou figurku, která se s kalhotami u kotníku v podřepu připravuje „na věc“ a je tradiční součástí vánočních dekorací. Katalánci jí často doplňují dokonce i scénu narození Ježíška v Betlémě. El Caganer většinou nosí rudou katalánskou čapku a má představovat místního sedláka. V současnosti ale narazíte také na verze El Caganera s tvářemi známých osobností, jako jsou například členové britské nebo španělské královské rodiny či američtí prezidenti.

Slavnostní jídlo z KFC

Když se řekne japonská kuchyně, většina lidí si jako první vybaví sushi z čerstvých ryb. Málokoho by tak napadlo, že Japonci si místo svého národního pokrmu o Vánocích raději objednají menu z KFC. Tento fastfoodový řetězec je mezi Japonci vyhledávaným podnikem po celý rok, ale zájem o jeho slavné smažené kuře o Vánocích vždy rapidně stoupne. Například v roce 2016 slavily Vánoce nad porcí jídla z KFC odhadem téměř čtyři miliardy Japonců.

Krampus

Ne všude jsou Vánoce spojené s pověstí o příchodu hodné bytosti, která nosí dárky. V Rakousku se například traduje pověst o příšeře zvané Krampus, které by se měly o Vánocích bát zlobivé děti. Je to mytická postava, napůl bestie, napůl člověk, která přichází, aby potrestala zlobivé děti tím, že jim sebere jejich hračky nebo je vymrská březovými větvemi, které s sebou nosí.

Belsnickel

U děsivých vánočních stvoření ještě chvíli zůstaneme. Belsnickel je postava z německo-holandské legendy. Oděn do starých hadrů a kožešin přináší dárky poslušným dětem. Zato ty zlobivé potrestá nebo si je rovnou odnese.

Okurka na stromečku

V Německu můžete na některých vánočních stromcích najít neobvyklou ozdobu – okurku. Tento zvyk se pojí s tradicí, při které děti dostanou za úkol okurku najít mezi ostatními ozdobami. Vítěz dostane malý dárek, nebo si jako první může rozbalit nadílku pod stromečkem. V současnosti už čerstvou zeleninu nahradila dřevěná okurka pomalovaná zelenou barvou, ale tradice se dodržuje stále. Její stopy najdeme i v USA, kam ji přivezli němečtí migranti.

Zákeřná kočka

Na Islandu straší děti obří, módou posedlá kočka, která schází během Vánoc z místních kopců, aby snědla ty, kteří na Štědrý večer nemají na sobě oblečené nové šaty. Místní tak mají záminku, pořídit si ještě před Vánoci nový outfit.

Schovávání košťat

Na Vánoce se sice neuklízí, ale kdybyste přeci jen potřebovali zamést smítko, v Norsku máte smůlu. Norové totiž na Štědrý den košťata schovávají. Pokud by tak neučinili, podle pověry by se jim do domu mohl vloupat zlý duch či čarodějnice, aby si opatřili dopravní prostředek a nastal by chaos.

Zdroje:

https://www.tripaneer.com/news/bizzare-christmas-traditions

https://www.smartertravel.com/weird-and-terrifying-christmas-traditions/

Další články k tématu