Sociální demokracie chce více peněz pro pedagogy

20. 9. 2004 | Aktuality

Od pátku se hovoří o zvýšení platů pro učitele, které navrhl na jednání sociální demokracie premiér Stanislav Gross. Kde na to chce vzít peníze, zůstává však nadále nejasné. Zvýšení platů učitelům o dva tisíce korun, jak Gross navrhuje, by totiž znamenalo

Od pátku se hovoří o zvýšení platů pro učitele, které navrhl na jednání sociální demokracie premiér Stanislav Gross. Kde na to chce vzít peníze, zůstává však nadále nejasné. Zvýšení platů učitelům o dva tisíce korun, jak Gross navrhuje, by totiž znamenalo nalézt ve státním rozpočtu další dvě miliardy korun. Gross sice uvedl, že státní rozpočet má stovky položek a ministr financí Bohuslav Sobotka v něm peníze pro učitele našel, není však jasné kde a na úkor kterých resortů.

Průměrný plat učitele v prvním pololetí byl podle odborů 17.500 korun, průměrný plat v zemi byl o 300 korun vyšší. Platy pedagogů v posledních letech stoupají výrazným způsobem. V roce 2002 činil průměrný plat učitele 99,9 procent průměrného platu v zemi, v roce 2003 to bylo 104,5 procenta a v roce 2005, pokud se podaří záměr ministerstva, by měly jejich platy stoupnout až na 120 procent průměrného platu v zemi. Učitelé základních, středních a vyšších odborných škol by tedy měli brát v průměru zhruba 21.810 korun měsíčně. Přidávat by se mělo podle vzdělání a kvalifikace pedagoga.

Podle plánů ČSSD by měly též být zvýšeny výdaje na veřejné vysoké školy a o 12 procent i výdaje na vědu a výzkum.

zdroj: www.lidovky.cz