SOČ: nejlepší příležitost ukázat, co ve vás je

25. 12. 2008 | Rady maturantům

Říká vám něco zkratka SOČ? Pokud ne, nemusíte zoufat – vše, co by vás o tzv. Středoškolské odborné činnosti mohlo (či mělo) zajímat, už vám napoví následující článek.

SOČ je celostátní projekt, který dává všem šikovným žákům středních škol ukázat, kam až sahá jejich „vědecké já“. Organizuje ho Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a jeho garantem je Národní institut dětí a mládeže MŠMT. Hlavním cílem soutěže je motivovat talentované studenty „k samostatnému a tvořivému přístupu při řešení odborných problémů“, a to v jakémkoli z 18 vyhlášených vědních oborů. Letos oslavil projekt SOČ své třicáté výročí.

Co to obnáší Účastníkem soutěže se může stát každý, kdo je žákem denního studia střední (výjimečně i základní) školy, splní předem stanovené podmínky a předloží porotě svou vědeckou či odbornou práci na vybrané téma (té se v kuloárech soutěže říká familiárně „sočka“). Svůj vědecký projekt mohou přihlašovat jak jednotlivci, tak celé týmy. Rozsah práce by se měl pohybovat mezi 20 a 30 stranami textu, maximálně by však měla mít 50 stran a 40 stran příloh. Obsahovat musí všechny základní části, jaké jsou obvyklé u jakékoli jiné odborné práce, a sice úvod, teoretickou část, metodiku, výsledky, závěr a diskusi. Podrobnější informace o tom, jak by měla správná „sočka“ vypadat, najdete tady.

Jaké téma zvolit? Vzhledem k tomu, že do soutěže se lze hlásit v 18 vědních oborech, je pole vaší kreativní působnosti velmi široké. Na výběr jsou však tři základní tematické rámce, a sice:

  • teoretické řešení problému nebo úkolu
  • návrh technického zařízení, resp. části funkčního modelu nebo zařízení, které je zpracováno spolu s písemnou částí práce
  • učební pomůcka s možností didaktického využití

Téma si můžete vybrat buď svépomocí, nebo se můžete inspirovat nabídkou umístěnou na webových stránkách SOČ. Pokud si však stále nejste jisti, jak by měla celá práce vypadat, inspirovat se můžete třeba v Archivu vítězných prací SOČ, kde najdete díla vašich úspěšných předchůdců.

Napíšu práci. A co dál? Každá soutěž mívá zpravidla tři až čtyři kola, od školního přes okresní a krajské kolo až po vrcholnou celostátní přehlídku. Autoři nejlepších návrhů pak mohou své práce prezentovat i na podobných soutěžích v zahraničí.

Každý, kdo chce postoupit do užšího výběru, musí svou práci obhájit před porotou. Samotná obhajoba je rozdělena na dvě části. V té první autor (či zástupce týmu) stručně představí obsah, cíl, postup a výsledky své práce. Úvodní slovo by mělo trvat 5 až 10 minut, celková obhajoba přibližně 20 minut. Poté následuje diskuze, během níž autor, případně další členové autorského kolektivu, odpovídají na otázky poroty, ostatních soutěžících a nebo hostů.

Jak se přihlásit Všechny potřebné informace o tom, jak se do soutěže připojit, a to včetně přihlášky, najdete zde.

Co dodat závěrem? Snad jen, že všem účastníkům třeba hned toho příštího ročníku přejeme hodně štěstí!

Zdroj: www.soc.cz

Další články k tématu