Školy už mají zkušební maturitní testy

4. 3. 2011 | Aktuality

Střední školy a odborná učiliště už obdržely cvičné maturitní testy z povinných předmětů, tedy z českého jazyka a literatury, cizích jazyků a matematiky, a také cvičná zadání písemných prací z češtiny a cizích jazyků. Dostanou se k nim prostřednictvím informačního systému CERMATu. Letošní maturanti tak dostávají další možnost si se svými pedagogy znovu vyzkoušet, jakou podobu společné části nové maturitní zkoušky mohou typově očekávat.

Poskytnutím cvičných testů a zadání písemných prací předmětů povinných zkoušek společné části maturity v obou úrovních obtížnosti pokračuje MŠMT ve spolupráci s CERMATem v programu HELP3.

Cvičné testy byly uvolněny nejprve jen pro školy za účelem cvičného testování žáků, a to pouze s autorizovaným přístupem ředitelů škol do informačního systému CERTIS. Tento režim potrvá do 22. března a teprve poté budou cvičné testy a zadání písemných prací zpřístupněny k volnému užití na webových stránkách www.novamaturita.cz. Důvodem tohoto opatření je snaha ochránit obsah testů a zadání písemných prací tak, aby jejich využití ve školách poskytlo učitelům i jejich žákům objektivní výpověď o úrovni testovaných dovedností a znalostí. Spolu s testy byly uvolněny i klíče správných řešení, neboť výsledky cvičných ani ilustračních testů a písemných prací nebudou centrálně ani vyhodnocovány. Zkušební dokumentace je školám poskytována zcela zdarma.

Zdroj: tisková zpráva MŠMT