Školský zákon se do parlamentu nedostane

17. 1. 2004 | Aktuality

Chystanou reformu školství se ministryni Buzkové ve vládě nepodařilo obhájit. Jednání o novém školském zákoně uvízlo na mrtvém bodě, když se ministryni a vicepremiéru Petru Marešovi (US-DEU)ani na úterní schůzce nepodařilo shodnout na jeho konkrétní podobě.

Chystanou reformu školství se ministryni Buzkové ve vládě nepodařilo obhájit. Jednání o novém školském zákoně uvízlo na mrtvém bodě, když se ministryni a vicepremiéru Petru Marešovi (US-DEU) ani na úterní schůzce nepodařilo shodnout na jeho konkrétní podobě.

Mareš se už předtím nechal slyšet, že zákon nepodpoří, jeho největší nedostatky vidí v tom, že „zákon neumožňuje vstupovat do vzdělávání jiným institucím, než je škola“ a také opomíjí problematiku celoživotního vzdělávaní. „Jsem udivena, že je pan Mareš tak nesmlouvavý. Rok a půl se mohl na přípravě zákona podílet a neučinil tak. Proto nerozumím tomu, proč s takovým stanoviskem přišel týden předtím, než měla zákon schvalovat vláda,“ reagovala na stanovisko vicepremiéra Buzková.

I bez podpory unionistů by sice návrh ve vládě projít mohl, v parlamentu by však musel získat i hlasy opozice. To jeho přijetí prakticky odsouvá na neurčito. Otázkou se ještě příští týden budou opět zabývat špičky koaličních stran, Mareš ale vyhlásil, že ze svého stanoviště slevit nehodlá. Na nový školský zákon si tak pravděpodobně ještě nějaký čas počkáme.