Školné na VOŠ:

9. 2. 2004 | Aktuality

Aby poslanci dostali školský zákon k projednání už v březnu, musí se nejprve ministryně Petra Buzková a vicepremiér Petr Mareš shodnout v některých sporných bodech. Mezi ně patří mimo jiné placení školného na vyšších odborných školách.

Aby poslanci dostali školský zákon k projednání už v březnu, musí se nejprve ministryně Petra Buzková a vicepremiér Petr Mareš shodnout v některých sporných bodech. Mezi ně patří mimo jiné placení školného na vyšších odborných školách. 

Vicepremiér zpočátku nesouhlasil s celým návrhem a žádal jeho přepracování, později se však na přání koalice omezil na výčet bodů, které podle jeho názoru nejsou dostatečně propracovány.
Doposud zůstalo nevyřešeno celkem pět ze třinácti připomínek, které Mareš Buzkové předložil. Patří k nim i možnost nové formy právní existence škol, tzv. školské právnické osoby. Ministryně školství a vicepremiér se dále budou zabývat alternativním způsobem dosažení určitého stupně vzdělání, který by nevyžadoval absolvovat celý vzdělávací program.
Zatím se oba politici shodli např. na rámcových vzdělávacích programech, které by měly nahradit soustavu direktivních osnov, nebo na novém systému maturit tvořených státní a školní částí. 

 

zdroj: lidovky.cz, ihned.cz