Šest způsobů, jak se během studia bavit bez zbytečného utrácení

4. 3. 2023 | Studentský život

finanční náročnost studia
Většina vysokoškolských studentů v Česku si musí ke studiu přivydělávat. Velkou část peněz pak vrazí do bydlení a dalších nezbytností. Na zábavu proto studentům kolikrát moc prostředků nezbývá a kvůli zvyšování cen je situace ještě horší. Ale jen proto, že má někdo omezený rozpočet, neznamená to, že se nemůže bavit!

Zůstaňte doma

Zábavu netvoří prostředí, ale lidé, s nimiž jste. Dejte dohromady skupinku přátel a zůstaňte s nimi doma. Pokud jste zruční ve vaření, připravte svým kamarádům něco k jídlu, nebo se se složte na „švédský stůl“ plný lahodných pochutin.

Kromě toho, že ušetříte peníze, vás nebudou obtěžovat případné rozmary počasí a ostatní (nepříjemní) lidé. Kromě jídla se můžete zabavit hraním deskových a karetních her, sledováním filmů a seriálů, společnou pařbou na konzoly, nebo prostým povídáním. Pokud se vám tento způsob trávení volného času osvědčí, můžete se domluvit, že příště podobnou akci uspořádáte u kamaráda.

Zahrajte si onlajnovku

U hraní her ještě chvíli zůstaneme. On-line hry jsou skvělým způsobem, jak se zabavit. A vzhledem k tomu, kolik jich je zdarma, určitě si vyberete i vy. Pokud vás při vzpomínce na internet 90. let jímá nostalgie, vyzkoušejte stránku retrogames.cz, kde si můžete zapařit stovky her zdarma a nabušený herní stroj k tomu rozhodně nepotřebujete.

Některá herní studia navíc občas nabízí své tituly zdarma. Přihlaste se proto k odběru novinek, aby vám žádná taková nabídka neunikla. Zkusit můžete také mobilní hry s rozšířenou realitou, které vás zabaví, a navíc vytáhnou ven.

Hledejte poklady

Snad každý člověk jako dítě hltal dobrodružné příběhy a snil o tom, že najde poklad. Pro všechny, které tento sen nepřešel ani v dospělosti, je tu geocaching. Je to aktivita, při které podle souřadnic hledáte ukryté mini poklady, takzvané keše, které můžou být kdekoliv, od lesů až po střed velkoměsta. Jde o dobrý způsob, jak objevit zajímavá místa, kam byste se jinak nepodívali, no a je to zdarma.

Ke geocachingu toho navíc příliš mnoho nepotřebujete. Vystačíte si s mobilem, propiskou, a hlavně pořádnou dávkou mazanosti. Smyslem geocachingu je totiž dostat se k ukrytému pokladu tak, aby vás neviděli „domorodci“, tedy ostatní lidí. Rázem se tak ze zdánlivě nevinné aktivity může stát pořádná bojovka!

Objevujte nabídky a akce

Studenti mají výhodu, že mnoho podniků, obchodů, i míst nabízí speciální studentské slevy. Ještě lepší jsou akce zdarma. A těch také není málo. Najděte si na začátku každého měsíce chvilku a projděte seznam nadcházejících akcí ve vašem městě či v blízkém okolí a zjistěte, kam je vstup zdarma či za symbolický poplatek. Nejspíš vás překvapí, kolik takových možností existuje. Příkladem je každoroční Muzejní noc v rámci níž se dostanete zdarma do muzeí po celém Česku.

Choďte do knihovny

Většina vysokých škol má svou vlastní knihovnu a totéž platí o větších i menších městech. Česko má totiž jednu z nejhustších knihovenských sítí vůbec. Pokud rádi čtete a máte hluboko do kapsy, knihovna je jasnou volbou. Za minimální roční poplatek můžete získat přístup k tisícům titulů. Vedle půjčování knih knihovny také často pořádají veřejné akce a besedy se vstupem zdarma.

Knihovna je také ideální místo, pokud potřebujete vypadnout z domova nebo z koleje, ale nechcete utratit ani korunu. Většina knihoven má prostor, kde si mohou návštěvníci jen tak posedět a věnovat se svým záležitostem, ať už to znamená čtení knihy, brouzdání na internetu, učení se na zkoušku nebo tiché rozjímání.

Sledujte své výdaje

Pokud víte, že máte na zábavu jen omezený rozpočet, vyplatí se ho sledovat, abyste vždycky věděli, kolik si ještě můžete dovolit utratit a kam můžete zajít. Najděte si k tomu aplikaci, která je zdarma, nebo využijte starou dobrou tužku a papír či tabulku v Excelu a veďte si přehled sami.

 

Zdroj: College Cures, Best Value Schools

Další články k tématu

Neobvyklé tipy na letní zábavu

Neobvyklé tipy na letní zábavu

Léto je ten správný čas na zkoušení nových věcí. Protože koupačky a letní kina už jsou klišé, připravili jsme pro vás přehled neobvyklých aktivit, kterým se můžete během horkých letních dnů věnovat. Den bez peněz Zorganizujete si den plný aktivit, které nic nestojí a kdy neutratíte ani korunu. Pokud chcete ještě víc hardcore verzi, můžete …

Šest filmů z univerzitního prostředí, které musíte vidět

Šest filmů z univerzitního prostředí, které musíte vidět

Když se řekne film z univerzitního prostředí, většina lidí si vybaví šílené americké komedie s nereálnou premisou. O studiu na vysoké škole se ale točí i dobré filmy, ve kterých jde o víc než o divoké večírky na kolejích. 1)     Ambice na Julliardu Pokud si chcete přiblížit dril na uměleckých školách, začněte s filmem z roku 2014 Whiplash. Mladý …

Videohry ze školního prostředí a se studenty v hlavní roli

Videohry ze školního prostředí a se studenty v hlavní roli

Kdo si chce o prázdninách zavzpomínat na školu a zároveň zapařit povedenou hru, má z čeho vybírat! Zombíci, magické světy nebo záhadné zmizení studentky – to všechno nabízí videohry ze školního prostředí. Vybrali jsme pro vás nestárnoucí klasiky i žhavé novinky ze světa RPG. Bully V této hře můžete dělat daleko víc než se pouštět do křížku …