SERVIS PRO MATURANTY

23. 11. 2007 | Rady maturantům

Doba, která zbývá do odevzdání přihlášek na VŠ, se krátí. Mnoho maturantů však začíná teprve teď vážně přemýšlet, na jaké škole vlastně hodlají ve studiu pokračovat. Právě nyní můžete rozhodnout o tom, jestli si příští rok budete spokojeně mnout ruce, nebo si přemýšlení zopakujete. Nepíchejte tužkou do seznamu škol a postupujte s rozvahou.

Doba, která zbývá do odevzdání přihlášek na VŠ, se krátí. Mnoho maturantů však začíná teprve teď vážně přemýšlet, na jaké škole vlastně hodlají ve studiu pokračovat. Právě nyní můžete rozhodnout o tom, jestli si příští rok budete spokojeně mnout ruce, nebo si přemýšlení zopakujete. Nepíchejte tužkou do seznamu škol a postupujte s rozvahou.

Těm z vás, kteří mají vybraný jediný konkrétní obor, který by chtěli studovat, a pouze vybírají, kam si podají přihlášku, gratulujeme a přejeme jim hodně štěstí. Avšak ani v případě, že ještě nemáte tušení, jakým směrem se ubírat, není nic ztraceno. V poněkud horší pozici se nacházíte, pokud jste si právě vzpomněli, že vás vlastně zajímá obor, v němž nutně potřebujete kvalitní znalosti z předmětu, jemuž se už hodně dlouho nevěnujete. Máte jen dvě možnosti: buď se vrhnout na samostudium (v tom případě ale mějte soudnost a nepouštějte se do předem prohrané bitvy), nebo si s pomocí našich rad vyberte něco jiného.

Pozor na omezující kritéria Je samozřejmě pochopitelné, že pokud jste z Aše, nehodláte dojíždět do Ostravy. Na druhou stranu se však pokuste vyhnout tomu, abyste se hned ze začátku omezili na výběr školy v jediném městě. Výhodné vnější podmínky totiž nejsou vše. I v případě, že jste o „svém“ městě již přesvědčeni, podívejte se, kde jinde se dá váš obor studovat a za jakých podmínek. Nemusíte nutně změnit názor, ale rozhodnete se podle toho, co a jak kvalitně chcete studovat, nikoli podle toho, jestli a jak daleko budete muset dojíždět. Neomezujte se také představou, že se někam „nemáte šanci dostat“. Šanci máte všude, záleží na vás, jak se jí chopíte.

Zvolte směr Museli byste být geniální, abyste v období přijímaček přebíhali mezi MatFyzem, fakultou architektury a filozofickou fakultou. Vyberte, jakým směrem půjdete, a toho se držte. Usnadní vám to další výběr i přípravu. Dále si vytipujte fakulty tomuto směru (i vzdáleně) odpovídající. Nezavrhujte ani ty na první pohled méně atraktivní, mohou skrývat zajímavé obory.

Vyberte obory V této chvíli nebudeme dělat rozdíly mezi studijními programy a studijními obory, protože ne všechny školy toto rozlišení na svých webových stránkách používají. Zkuste si vypsat obory, které vás nějakým způsobem zaujaly. K těm, jež vám na první pohled připadají mimo záběr vašich znalostí, si najděte bližší informace. Teprve potom je případně vyškrtněte. Všechny zbývající předměty dále roztřiďte za použití kritérií „bude mě to bavit“ a „uživí mě to“. Pokud jste vyloženě studijní typ, můžete první kritérium vypustit, ale v opačném případě ho nepodceňte! Nejeden student opouští školu předčasně, protože nedokáže vstřebat kvantum informací, jež ho vlastně nezajímají. Použít nemusíte ani druhé kritérium, ovšem jen za předpokladu, že si nevyberete obor na filozofické úrovni či s nízkou nabídkou práce a nebudete v něm později za každou cenu hledat uplatnění.

Zbývající obory si rozdělte podle příbuznosti na skupiny. Nyní je už na vás, co vám bude nejsympatičtější. Buď si vyberete jednu z nich, nebo, v případě, že mezi nimi není obrovská propast, vyberete z každé kategorie nejzajímavější obor. Máte-li i v této závěrečné fázi problém, zvažte možnost dvouooborového studia (některé fakulty ho umožňují a někde je dokonce povinné), případně dvou škol zároveň.

Varování na závěr: Přihlášek si podejte rozumné množství. Nelze stanovit, kolik přesně to je, protože každý jsme jiný. Ne každý totiž psychicky zvládne hodně zkoušek po sobě. Navíc úměrně počtu se zvyšuje pravděpodobnost, že se termíny přijímaček budou krýt a vy přijdete o své peníze bez náhrady. Pokud jste si vybrali obor uměleckého zaměření, na nic nečekejte a utíkejte vyplňovat přihlášku. Termín odevzdání je většinou do konce listopadu.

Další články k tématu