Senát schválil návrh na zrušení státní maturity, nyní se čeká na verdikt parlamentu a vlády

9. 12. 2010 | Aktuality

Horní komora Parlamentu České republiky schválila při svém hlasování z 9. prosince návrh na zrušení státních maturit, které by se měly uskutečnit na jaře roku 2011. Aby návrh senátu vešel v platnost, musí ho ještě podpořit vláda a Poslanecká sněmovna ČR. Zda se tak stane, ještě není jasné, stejně jako to, zda se stihne projednat ještě před zahájením maturitního období.

Za návrhem předloženým senátu stojí senátor ČSSD Marcel Chládek. Podle něj je projekt nejen předražený, ale též administrativně náročný, neprůhledný a do značné míry také nefunkční. Zavedení státních maturit by podle něj vedlo spíše ke snížení úrovně středních škol a také obsah maturitních zkoušek není podle jeho názoru stále ještě bez chyb. Ty ostatně odhalila už samotná generálka státních maturit na podzim letošního roku. Její organizátoři se z ní však chtěli před tím, než ji spustí „naostro“, poučit a na základě jejích výsledků hodlají upravit její koncepci i samotnou organizaci (například zevrubnějším proškolením zadavatelů i hodnotitelů zkoušek, zjednodušením záznamových archů či úpravami terminálů, pomocí nichž se zasílají digitalizované výsledky zkoušek k centrálnímu vyhodnocení).

Návrh senátora Chládka během jednání senátu kritizoval například senátor za ODS Petr Bratský. Ten na schůzi představil výsledky expertní analýzy, které shrnovaly problémy, jež by případné definitivní zrušení státních maturit mohlo způsobit. Mezi jinými je to například skutečnost, že by Česká republika byla zřejmě nucena vrátit částku, kterou na projekt získala od Evropské unie. Jinak by z jejích příspěvků mohla do roku 2013 načerpat až 405 milionů korun.

Dosud příprava zkoušek přišla podle oficiálních informací od roku 2000 na asi 342 milionů korun, do příštího roku by se tyto výdaje měly zvýšit ještě o dalších 285 milionů korun. Organizace státních maturit by pak dle odhadů měla stát každoročně asi čtvrt miliardy korun.

Zdroje: www.ceskenoviny.cz, www.rozhlas.cz

Další články k tématu