Sedm nejlepších oborů pro lidi, kteří netuší, co chtějí studovat

10. 7. 2023 | Pro uchazeče na VŠ

nejlepší obory na VŠ
Vybrat ten správný vysokoškolský obor není nic snadného. Jsou tací, kteří mají už od dětství jasno, kam budou v dospělosti mířit jejich kariérní kroky.  Spousta lidí ale tápe. Na vysokou školu chtějí, o oboru ale jasno nemají. Pro ty nerozhodné, váhající a tápající jsme připravili přehled oborů, kam se hlásit, když nemáte páru, co chcete studovat.

Psychologie

Psychologie není obor jen pro lidi, kteří chtějí v budoucnu pracovat jako terapeuti. Kromě toho, že díky studiu lépe pochopíte sami sebe i ostatní lidi, nabízí obor také široké možnosti uplatnění. Můžete se zaměřit na práci s dětmi či boj se závislostmi, otevřít si manželskou poradnu nebo se stát sociálním pracovníkem.

„Vybrala jsem si psychologii, abych později měla otevřené možnosti. Psychologie považuji za dobrý obor v tom smyslu, že na něj můžu později navázat studiem medicíny i práva, nebo můžu u psychologie zůstat a stát se terapeutem. Každopádně mám teď čas rozhodnout se, co budu dál dělat, a jestli se chci zaměřit víc na biologickou stránku psychologie nebo na její obchodní a marketingovou stránku,“ popsala svou motivaci pro výběr oboru studentka UCLA Katrina Smithová.

Obchod

Studium obchodu člověku otevře spoustu dveří. Znalosti a dovednosti, které díky němu získáte, uplatníte v širokém spektru zaměstnání. Můžete se vrhnout do práce v marketingu, reklamě či se věnovat konzultantské práci. Bez ohledu na to, kam vás život nakonec zavede, porozumění základním ekonomickým principům, tomu, jak funguje finanční trh a firmy, rozhodně nepřijde vniveč.

Jazyky (a literatura)

Když se nad tím zamyslíte, umění napsat dobrý a srozumitelný text přijde vhod prakticky v každém zaměstnání, kterému se budete po vysoké škole věnovat. Ať už jde o psaní grantů, výročních zpráv, reklamních kampaní nebo vlastních literárních děl, není lepší místo, kde se to naučit, než jazykové a literární obory. Vybrat si můžete studium mateřštiny nebo cizího jazyka, nebo kombinaci obou. Právě studium jazyků a literatury totiž bývá často dvouoborové. A jak se říká: kolik jazyků umíte, tolikrát jste člověkem, případně tolikrát se násobí vaše šance na budoucí pracovní uplatnění.

Biologie

Od studenta biologie se samozřejmě očekává, že bude mít o toto odvětví zájem. Pokud ale tuto základní podmínku splňujete, vaše kariérní budoucnost může být poměrně pestrá. Biologie má totiž mnoho různých disciplín, na které se můžete zaměřit. Jako například molekulární biologie, biochemie, astrobiologie, evoluční biologie, hydrobiologie, neurobiologie a mnoho dalších. Znalost biologie je případně také dobrý základ pro budoucí práci v lékařství.

IT

S neustále postupujícím vývojem informačních technologií je na trhu neutuchávající poptávka po lidech, kteří jim rozumí. Už dávno ale neplatí, že musíte pracovat pouze jako opravář rozbitých počítačů.

Studium IT produkuje programátory, návrháře webových stránek, vývojáře aplikací, a dokonce i videoher. „Ajťáci“ pracují také na rozvoji umělé inteligence, věnují se robotice anebo bezpečnostní analytice. Pod onou kouzelnou zkratkou IT se skrývá bezpočet možností.

Svobodná umění

Pod názvem svobodná umění se schovává celá řada oborů – od filozofie přes psaní a literaturu, až po dějiny umění. Tato rozmanitost vám umožní vyzkoušet si různé disciplíny a vybrat si tu, která vás bude nejvíc bavit. A jaká jsou možná budoucí uplatnění? Kromě archivů, muzeí, redakcí a řady dalších humanitně zaměřených pracovišť si najdete práci všude, kde vyžadují kreativní přístup k práci a schopnost „žonglovat“ více úkolů najednou.

Historie

Studium historie rozvíjí kritické analytické a výzkumné schopnosti, i kulturní povědomí. Ať už tak po studiu zůstanete pracovat v oboru nebo ne, tyto dovednosti vám přijdou vhod. Historikové najdou uplatnění zejména v kulturních institucích, pokud k tomu navíc mají dobrou znalost cizího jazyka, můžou se stát mezinárodně uznávanými odborníky.

Zdroj: College Magazine

Další články k tématu

Vysoké školy otevírají nové obory

Vysoké školy otevírají nové obory

Vysoké školy v Česku reagují na aktuální trendy i nároky pracovního trhu. Řada z nich proto otevírá nové studijní obory. Vedle oboru asistent radiolog třeba program pro budoucí vývojáře videoher nebo koreanisty. Filozofická fakulta Univerzity Palackého nabízí nový bakalářský studijní program Korejština pro hospodářskou praxi. V rámci něj si studenti osvojí základní znalosti ekonomie a managementu, a …

Na vysokou jedině z gymplu? Není to podmínka!

Na vysokou jedině z gymplu? Není to podmínka!

Vysokoškolské prostředí je stejně rozmanité jako kterékoliv jiné. Studenti pochází z rozličných sociálních zázemí ale také z různých středních škol. A třeba i z učilišť. Kolik takových studentů míří na vysoké školy? Národní ústav pro vzdělávání před třemi lety uveřejnil výsledky dotazníkového šetření, v rámci kterého zjišťoval, jak se tři roky po maturitě daří absolventům středních škol na trhu …