Šance pro začínající designéry! Je tu další ročník soutěže Mladý obal

4. 2. 2013 | Aktuality

Stárnutí. To je hlavní téma letošního ročníku soutěže Mladý obal, která nese pořadové číslo osmnáct. Jeho vyhlašovatelem je společnost Model Obaly a. s., organizátorem pak Czechdesign.cz.

Téma je inspirováno faktem, že do roku 2050 by se v poměru k dnešku měl počet lidí nad 60 let více než ztrojnásobit, populace zestárne, a tomu také bude potřeba uzpůsobit prostředí a předměty, které člověka obklopují. Stárnutí je provázeno řadou specifických fyziologických, psychologických, ale i sociálních změn a právě ty by měly být ve všech přihlášených soutěžních pracích zohledněny.

Úkolem soutěžících je navrhnout obal, který seniorovi pomůže překonávat každodenní překážky a umožní mu prožít plnohodnotné a aktivní stáří. Účastník soutěže by ale měl vzít v potaz také zásady tzv. equal designu a uvědomit si, že navrhováním obalu pouze pro seniory do určité míry podporuje jejich vyčlenění ze společnosti. V tomto duchu by potom měl navrhnout obal, který bude v konečném důsledku užitečný a vhodný i pro jiné věkové skupiny. Designér by se dále měl zamýšlet nad užitím vhodných barev, typografie, úměrných velikostí i materiálů.

Soutěžní práce budou přijímány ve dvou skupinách:

  • studenti vyšších odborných a vysokých škol a designéři do 30 let
  • studenti středních škol

Z prací studentů vyšších odborných a vysokých škol a designérů do 30 let budou vybrány tři nejlepší, které budou dle pořadí ohodnoceny částkou 30.000 Kč, 10.000 Kč a 7.000 Kč. V této kategorii bude udělena také Cena slovenského centra dizajnu. Nejlepší z prací studentů středních škol bude oceněna honorářem 20.000 Kč, druhá nejlepší částkou 5.000 Kč a třetí pak získá 3.000 Kč. Soutěžící v obou kategoriích budou dále obdarováni věcnými cenami od partnerů soutěže.

Přihlašovat se mohou studenti středních, vyšších odborných a vysokých škol a tvůrci narození po 1. lednu 1982. Přihlásit lze i více prací najednou, v tom případě je ale nutné registrovat každou zvlášť. Naopak v případě více autorů je práce registrována pouze jednou. Registrační online formulář bude uzavřen 15. března 2013 ve 13:00 hod.

Podrobné informace o soutěži včetně propozic a přihlašovacího formuláře najdete na stránkách soutěže Mladý obal.

Zdroj: mlady-obal.cz

Další články k tématu

Masarykova univerzita otevírá nový studijní program pro designéry

Masarykova univerzita otevírá nový studijní program pro designéry

Brněnská Masarykova univerzita od září otevírá studijní program Design informačních služeb. Program vyniká svým individuálním přístupem a důrazem na praxi. Cílem studia bude propojit informační vědy s designérskými metodami. Podobný program zatím na žádné jiné škole v České republice není. Obor design informačních služeb vznikl na základě poptávky Masarykovy univerzity, která se sháněla po nových …

V Praze se otevřou dveře do srdcí mladých umělců

V Praze se otevřou dveře do srdcí mladých umělců

Již po jedenácté bude Praha hostit výstavu mladého umění. Mezi 12. a 20. listopadem budete moci navštívit Palác Hrzánů z Harasova v centru Prahy. Zde se ve 23 pokojích a chodbách ponoříte do světa architektury, volného umění a designu studentů z 13 českých vysokých škol, a letos poprvé také z několika zahraničních. Výstava je tzv. side-specific, to znamená, …

Studenti ze Zlína navrhli obaly pro legendární tyčinku

Studenti ze Zlína navrhli obaly pro legendární tyčinku

Čokoládová tyčinka Kofila slaví 100 let. Studenti Grafického ateliéru Univerzity Tomáši Bati ve Zlíně k tomuto výročí vytvořili nové designové obaly. Z osmdesáti návrhů odborná komise vybrala sedm, na každý den v týdnu jeden, které uvidíme na pultech obchodů. „Studenti se ve svých návrzích inspirovali nejen spojením typického prvku Kofily, kterým je káva a čokoláda, …