Rektoři se domluvili se Špidlou

29. 2. 2004 | Aktuality

V pátek 27. 2. 2004 se v Praze sešli rektoři vysokých škol s premiérem Vladimírem Špidlou. Výsledkem setkání je dohoda, že se rektoři zapojí do tvorby státního rozpočtu na příští rok a budou k němu posílat své připomínky.

V pátek 27. 2. 2004 se v Praze sešli rektoři vysokých škol s premiérem Vladimírem Špidlou. Výsledkem setkání je dohoda, že se rektoři zapojí do tvorby státního rozpočtu na příští rok a budou k němu posílat své připomínky. Špidla na zasedání České konference rektorů také slíbil, že se rozpočet vysokých škol nebude v následujících letech snižovat. Premiér by prý rád vysokým školám dopředu sdělil, s jak vysokým rozpočtem mohou počítat v několika dalších letech, nejen v roce následujícím. Wilhelm, který předsedá České konferenci rektorů, poznamenal, že to požadují už delší dobu. O konkrétních částkách však s premiérem nehovořili. „My jsme nechtěli od pana premiéra žádné konkrétní sliby,” podotkl Wilhelm. Aby vysoké školy mohly pokračovat v reformě, jejíž návrh loni předložily spolu s ministerstvem školství, potřebovaly by podle Wilhelma v následujících letech zvýšit svůj rozpočet zhruba na dvojnásobek. Loni vysoké školy hospodařily s 18 miliardami korun.

S premiérem hovořili také o konkurences­chopnosti českých vysokých škol a jejich absolventů. Podle rektorů i premiéra je důležité, aby se zvyšovala vzdělanost české populace, což by mělo vést i ke zvyšování výkonu ekonomiky státu. „Musíme se intenzivně vzdělávat, abychom se stávali bohatšími,“ dodal Wilhelm.

Rektoři i premiér považují za velmi důležitou otevřenost českých vysokých škol zahraničním studentům. Je třeba, aby vysoké školy nabízely takové programy, které jsou pro cizince zajímavé. V současnosti je počet studentů ze zahraničí na českých univerzitách ve srovnání s jinými zeměmi poměrně nízký, dodal Wilhelm.

Zdroj: čtk