Prof. RNDr. Zdeněk Brandl, CSc., jmenován emeritním profesorem Jihočeské univerzity

14. 2. 2011 | Tiskové zprávy

Na devátém zasedání Vědecké rady Jihočeské univerzity dne 10. února 2011 jmenoval rektor univerzity prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc., prof. RNDr. Zdeňka Brandla, CSc., emeritním profesorem Jihočeské univerzity.

Návrh na jmenování podala Přírodovědecká fakulta JU za dosavadní zásluhy a současnou činnost prof. Z. Brandla ve prospěch fakulty i celé univerzity.

Prof. RNDr. Zdeněk Brandl, CSc., je vynikajícím odborníkem v oboru ekologie a limnologie. Jeho publikace převážně v zahraničních časopisech mají velký ohlas ve světě, jsou citovány v mezinárodních časopisech i v učebnicích. Jeho hlavním mezinárodně uznávaným vědeckým přínosem jsou výsledky studia produkčních a potravních vztahů v planktonu, zvláště vlivu planktonních korýšů ve vodních ekosystémech mělkých rybníků i přehradních nádrží.

V zahraničí působil opakovaně na univerzitě ve Waterloo (Kanada, Ontario) a byl pravidelně vyzýván k účasti jako přednášející v postgraduálních kurzech UNESCO v Rakousku (Mondsee, Limnologický ústav Rakouské Akademie věd). Po studiích (obor biologie, specializace hydrobiologie) na Karlově Univerzitě v Praze začínal profesor Brandl v roce 1963 jako vědecký pracovník v Akademii věd. Po přestěhování ústavů AV přešel do Českých Budějovic.

Od roku 1989 se aktivně zapojil do příprav založení Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a vzniku Biologické fakulty (nyní Přírodovědecké fakulty). V roce 1998 se habilitoval v oboru ekologie, v roce 2003 byl jmenován pro tento obor profesorem.

Pro Jihočeskou univerzitu pracoval jako proděkan a posléze děkan BF JU. V současnosti působí jako prorektor JU pro studium.