Přírodovědecká fakulta UP vypsala druhé kolo přijímaček

12. 6. 2006 | Aktuality

Zájemci o studium fyziky, chemie, či matematiky mají ještě šanci studovat v příštím akademickém roce na Přírodovědecké fakultě UP. Univerzita vyhlásila druhé kolo přijímacích zkoušek, protože se na zmíněné programy přihlásil menší počet uchazečů. Přihlášku mohou uchazeči o studium zaslat až do 15. srpna.

Mezi bakalářské studijní programy učitelské (dvouborové) i neučitelské, na něž je stále možné se hlásit, patří fyzika, chemie, geologie a matematika. Na všechny ostatní obory otevírané Přírodovědeckou fakultou UP, včetně nově akreditovaných oborů, přihlášky ke studiu fakulta nepřijímá. Podle mluvčího univerzity Radka Palaščáka totiž počet přihlášených zájemců několikanásobně převyšuje možný počet přijatých studentů. Mezi takové obory patří tradičně biologie či geografie.

U oborů, na které bylo vypsáno druhé kolo přijímaček je tomu naopak. „S tímto trendem se však nepotýká pouze olomoucká univerzita, ale také vzdělávací instituce po celé Evropě i Severní Americe,“ uvedl Palaščák.

„Mohou za to hlavně obavy z náročnosti studia těchto oborů, ale také malá oblíbenost matematiky, fyziky či chemie mezi žáky středních škol. V současné době jsou proto pracovníci na Přírodovědecké fakultě UP řešiteli mezinárodního grantu, jehož cílem je tento nezájem řešit a do výuky na středních školách přinést zajímavější metody,“ řekl proděkan Přírodovědecké fakulty UP pro studijní, sociální a pedagogické záležitosti Josef Molnár.

Přijít se přesvědčit, že studium zmiňovaných předmětů vůbec nemusí být nuda, mohou nejen Olomoučané 23. června na Horní náměstí, kde Přírodovědecká fakulta pořádá již pošesté Jarmark chemie, fyziky a matematiky, který loni navštívilo přes 8000 lidí z celé Moravy.

Více informací o oborech, na které škola vypsala druhé koho přijímaček, najdete na www.upol.cz.