Přípravné kurzy na VŠ pro sluchově postižené

2. 4. 2007 | Aktuality

Od letošního roku nabízí ostravská Přírodovědecká fakulta sluchově postiženým jedinečnou možnost přípravy ke studiu na vysoké škole. Přípravný kurz připravila Ostravská univerzita v rámci evropského projektu EQUAL „Pro plný život“. Účastníci se zdokonalí například v počítačové grafice.

Projekt je zaměřen především na vývoj a zavedení systému celoživotního vzdělávání osob s postižením sluchu, ale i na vzdělávání zdravých osob, které s handicapovanými osobami přicházejí do kontaktu. Cílem projektu je podle garantky kurzu Zdeňky Telnarové omezení vlivu jejich handicapu na budoucí studium, a to především v přírodovědeckých, matematických, informatických, technických a ekonomických oborech.

Přípravný kurz se skládá ze čtyř modulů – čeština, angličtina, matematika a výpočetní technika. Každý z modulů obsahuje 28 hodin přímé výuky. Řešení úkolů konzultují studenti s vyučujícími prostřednictvím e-learningové podoby kurzu. Letošního pokusného ročníku se zdarma účastní 16 lidí, vše je hrazeno z projektu EQUAL. Příští ročníky by prý mělo financovat Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Zdroj: www.osu.cz