Pražská VŠE se stala skokanem roku v prestižním žebříčku univerzit

10. 12. 2018 | Aktuality

V loňském roce zaujala v žebříčku European Business Schools Ranking pražská VŠE 86. místo. Letos svůj úspěch ještě vylepšila a obsadila 60. příčku. Zlepšení o 26 míst znamenalo, že se česká univerzita stala skokanem roku. Seznam nejlepších byznysových škol sestavují každoročně prestižní Financial Times.

Největší zásluhu na úspěchu pražské univerzity má magisterský program managementu, jehož absolventi si podle statistik vydělají ročně okolo 1,5 milionu korun a po vystudování se jejich plat zvýší až o 52 %.

Podle rektorky Hany Machkové není VŠE typickou univerzitou. Je monotematicky zaměřená, a z toho důvodu si váží umístění v žebříčku, který srovnává právě školy orientované na byznys. „V době, kdy vysokoškolské vzdělání nabízejí tisíce vysokých škol, jsou žebříčky důležité pro orientaci zájemců o studium. Proto máme z hodnocení Financial Times radost. Stejně jako například z hodnocení Eduniversal 2018, kdy VŠE získala v regionu východní Evropy první místo,“ uvedla Machková pro server vse.cz. Úspěch je o to významnější, že žádná jiná česká byznys univerzita už v žebříčku nefiguruje.

Loňské prvenství obhájila London Business School a celkově se britským školám v hodnocení velice dařilo. Díky poklesu hodnoty britské libry se totiž stalo studium dostupnější pro zahraniční studenty, což je jedním z posuzovaných faktorů. Celkem Financial Times hodnotily 95 škol.

Zdroje: ihned.cz a vse.cz.