Prázdniny jsou časem pro osobní rozvoj. Jde to i zábavně

6. 8. 2019 | Studentský život

I období prázdnin se dá strávit produktivně, zábavně, a ještě se během něj můžete naučit něco nového. Jenže kde začít, co dělat a jak na to? Poradíme! Čtěte.

Kondice

giphy

Ve zdravém těle sídlí zdravá mysl, říká se… a určitě to platí. Když se budete cítit fyzicky dobře a nabití silou, dokážete mnohem víc, než kdybyste byli unavení a zesláblí. A pokud jste strávili školní rok shrbení nad učebnicemi a skripty, pohyb potřebujete dvojnásob.

Spoustě lidí sice sport nic neříká, ale naštěstí existuje tolik možných činností, že si mezi nimi vybere každý. Můžete například začít chodit s přáteli hrát volejbal, chodit plavat, chodit na procházky… Ke všem těmto činnostem letní slunečné počasí přímo vybízí. Až se znovu vrátíte do školy, budete nejen zdravější, ale také budete pravděpodobně i lépe vypadat!

Dobrovolničina

giphy_2

Jako dobrovolník poznáte nové lidi, uděláte něco dobrého pro společnost, a navíc získáte cennou položku do životopisu. Existuje spousta organizací, které pravidelně hledají nové dobrovolníky, a mladí lidé jsou jejich oblíbenou demografickou skupinou.

Pokud už máte svého favorita, se kterým byste chtěli spolupracovat, ale nevíte, jestli v současnosti hledá dobrovolníky, zavolejte mu nebo mu napište mail. Proaktivní přístup se v tomto případě mnohdy vyplácí!

Knihomol

giphy_3

Ačkoliv by někteří mohli namítat, že je škoda během hezkého počasí ležet doma s nosem zabořeným v knize, nikdo neříká, že musíte nutně číst právě tam. Knihu si s sebou můžete vzít takřka kamkoliv, například na pláž nebo do parku. Během zkouškového na zábavné čtení nebyl čas, tak si to teď pořádně vynahraďte.

Filmová edukace

giphy_4

Spousta lidí sleduje hlavně moderní bijáky a hltá jeden seriál na Netflixu za druhým. Za celou historii kinematografie však vznikla řada pozoruhodných filmů, které dnes patří ke klasice a spousta těch nových je s oblibou cituje.

Jestli potřebujete inspiraci, zkuste si prohlédnout seznam nejlépe hodnocených filmů na ČSFD nebo přelouskejte knihu 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.

Dobrovolné studium

giphy_5

Možná si myslíte, že učení rovná se mučení. Rozdíl je však v tom učit se něco, co musíte… a učit se něco, co chcete. Jestli tedy máte něco, do čeho jste se dlouhá léta chtěli pustit a pořád to odkládali, začněte teď. Jestli byste rádi studovali nový jazyk, zaregistrujte se na stránce Duolingo. Vyzkoušet můžete také tisíce online kurzů, které jsou dostupné zdarma.

„Pravda je taková, že ve skutečnosti nezáleží, co student v létě dělá. Nejdůležitější je, aby trávil svůj čas činnostmi, které rozvíjejí jeho měkké dovednosti: kritické myšlení, kreativní myšlení, schopnost vést a mezilidské dovednosti,“ shrnuje Lauren Herskovic, z poradenské firmy pro studenty.

Zdroj: The College Investor

Další články k tématu