Právnická fakulta v Olomouci možná nebude moci přijímat nové studenty

26. 12. 2003 | Aktuality

V březnu tohoto roku jsme vás informovali o špatné situaci, ve které se tehdy nacházela Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. Tehdy jí hrozilo omezení akreditace a existovalo reálné nebezpečí, že nebude moci přijímat do prvního ročníku nové studenty.

V březnu tohoto roku jsme vás informovali o špatné situaci, ve které se tehdy nacházela Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. Tehdy jí hrozilo omezení akreditace a existovalo reálné nebezpečí, že nebude moci přijímat do prvního ročníku nové studenty. Akreditační komise nakonec dala k přijímacímu řízení (vzhledem k jeho tehdejšímu stavu) svolení. Příští rok se ale tato situace nemusí opakovat.

Od listopadu totiž pro fakultu platí zákaz přijímat nové studenty. Do konce letošního roku měla Právnická fakulta znovu požádat komisi o prodloužení akreditace. Tak se i stalo a fakultě se podařilo získat prodloužení akreditace oboru právo a právní věda na příštích šest let. To je doba, během které by měli mít možnost dostudovat stávající studenti. Přesto je docela dobře možné, že do poslucháren příští akademický rok prváci nezasednou.

Problémem Právnické fakulty Univerzity Palackého zůstává nedostatečný počet docentů a profesorů zaměstnaných na plný úvazek. Akreditační komise není spokojena ani s jejich věkem, který se pohybuje kolem 70 let.

Rektorka Univerzity Palackého Jana Mačáková je přesto ochotna za olomoucká práva bojovat. Pro denník MF Dnes uvedla, že vedení univerzity a právnické fakulty bude v nejbližší době usilovat o zrušení zákazu přijímat studenty do prvního ročníku. Už v první polovině tohoto roku zpracovala rektorka Mačáková na základě žádosti správní rady univerzity spolu s děkanem dotyčné fakulty Michalem Malackou speciální projekt na podporu fakulty. Jeho součástí bylo i přijetí dvou nových docentů. Problémem ztráty akreditace se v té době zabývala i Vědecká rada univerzity.