Pokud se školy neotevřou do 1. června, maturity by být neměly

23. 3. 2020 | Aktuality

P202003230262501Ministr školství Robert Plaga v pondělí představil několik možných scénářů pro školáky. Jeden z nich počítá i s tím, že letos by se maturitní zkoušky neskládaly.

Vše závisí na tom, kdy se znovu otevřou školy. Základní školy, střední školy, vyšší odborné školy a vysoké školy jsou uzavřené už od 11. března. Vláda již dříve uvedla, že znovuotevření škol v případě odvolání nouzového stavu bude až to poslední opatření, které odvolá.

Momentálně jsou tedy ve hře dvě varianty. Pokud se školy otevřou dříve než 1. června, budou se maturitní zkoušky skládat 21 dní po znovuotevření. Maturanti by potom nemuseli letos psát slohy z češtiny a cizích jazyků. Didaktické testy by mohly vyhodnocovat samotné školy podle podkladů Cermatu, který je připravuje, aby se proces urychlil.

Pokud se však školy do té doby neotevřou, maturity by se konat neměly a maturitní vysvědčení bude žákům vystaveno na základě vysvědčení z předchozích tří let. Stejně by se řešily i zkoušky učňovské. Ministerstvo zatím nicméně podle Plagy předpokládá, že by se žáci mohli do škol vrátit už v druhé polovině května.

Co se společných přijímacích zkoušek týče, ty by se měly uskutečnit 14 dní po otevření škol. Namísto jednoho termínu by se ale konal pouze jeden.

Vláda by o návrhu ministerstva školství mohla rozhodnout už v úterý.

Původní termín písemných prací byl 8. dubna. Další části společné části maturity se měly konat 30. dubna a 4 až 6. května. Původní termín jednotných přijímacích zkoušek na čtyřleté obory středních škol byl 14. a 15. dubna. Jednotné přijímací zkoušky na víceletá gymnázia se měly konat 16. a 17. května.

Další články k tématu