Podvod, který se nedá odhalit: Britové si objednávají školní práce z Afriky

15. 12. 2019 | Stojí za přečtení

businessman-handshake-with-money-dollar-banknotes-hands-from-while-give-success-contract_122498-59Ve Velké Británii si studenti čím dál častěji kupují školní práce na místo toho, aby je sami vypracovali. Na jejich podvod se ale prakticky nedá přijít, protože práce nejsou plagiátem. Píší je skuteční absolventi vysokých škol v Africe za minimální finanční odměnu. Na velké peníze si však přijde zprostředkovatelská agentura, přes kterou si Britové práci objednají.

„Napíšeme vám práci na míru s ohledem na vaše studijní výsledky!“ lákají Brity agentury. Zaručují jim, že práce bude kvalitní. Aby taky nebyla. Agentury si totiž nejímají úspěšné absolventy, nejčastěji z Keni, kteří nenašli uplatnění na trhu práce. Zatímco jim zaplatí za normostranu pár drobných, samy mohou shrábnout částku v přepočtu až 105 tisíc korun za jednu práci, v závislosti na rozsahu a na tom, jak dobrou známku chce student za práci získat.

Celý proces objednání práce je velmi jednoduchý, stačí si ji objednat buď po telefonu, nebo přes chatovací místnost. Agentury nabízejí vypracování esejí, bakalářských prací, diplomek a dokonce i dizertačních prací. Student si pak do práce doplní své jméno a může ji odevzdat. Některé agentury nabízí jako doplněk navíc podrobné provedení celým textem, aby měl student jistotu, že práci obhájí. Reportérovi britského listu Daily Mail, který se vydával za doktoranda, nabídl konzultant jedné z agentur i zajištění úprav v případě, že vedoucí práce bude mít připomínky.

Alarmující je počet britských studentů, kteří si práce objednávají. Jedna agentura se pro Daily Mail svěřila, že denně zpracovává stovky objednávek. 15 až 20 z nich jsou dizertační práce. Ročně prý agentura prodá práce 12 tisícům studentů. Podle zjištění Daily Mailu si práce objednávají i studenti těch nejprestižnějších škol. Jedna ze zprostředkovatelských agentur údajně eviduje 50 objednávek z Oxfordu. Podle výzkumu Swansea Univerzity se tímto způsobem k titulu dopracuje až jeden ze sedmi studentů.

Ačkoliv školy výslovně zakazují ve svých řádech vydávat cizí práci za vlastní, bojovat proti podobným podvodům lze jen těžko. Samy agentury se hájí tím, že jsou striktně proti plagiátorství a že každé slovo z práce, kterou zašlou studentovi, je originál.

Chris, student původem z Číny, rozjel byznys s psaním prací ještě během svých studií. Podle něj se tento druh byznysu nachází v takzvané šedé zóně, protože tím, že si studenti hotovou práci přečtou se alespoň něco naučí. Ze své práce, ale šťastný není.

„Říkal jsem si, že bych měl skončit, vždyť je to podvádění. Jenže o měsíc později mi někdo zavolá s tím, že potřebuje odevzdat esej, aby mohl být připuštěn ke státnicím. A já si řeknu ‚dobře, pro tentokrát ti pomůžu, ale je to naposledy‘. Chci, aby se studenti na škole něco naučili, ale je to prostě těžké,“ uvedl Chris, který si nepřál zveřejnit své příjmení.

Protože se nejedná o plagiáty, jde jen těžko prokazovat, že si student nenapsal práci sám. Jako možné řešení se jeví postavit podobné agentury mimo zákon. K tomuto kroku přistoupili nedávno například na Novém Zélandu či v některých státech USA. V Británii chce ovšem vláda nejprve zkusit jiné řešení. Pokouší se teď například oslovit technologické giganty jako je Facebook či Google, aby blokovaly reklamy na tyto agentury.

Zdroje:

https://www.bbc.com/worklife/article/20190329-the-essay-mills-that-help-students-cheat

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/britanie-podvod-skolstvi-studenti-afrika-vysoke-skoly.A191106_152945_zahranicni_lesa

https://www.dailymail.co.uk/news/article-6861373/British-students-cheat-way-doctorates-paying-companies-write-dissertations.html

Další články k tématu