Počet středních škol v ČR by měl klesnout téměř o polovinu

2. 10. 2003 | Aktuality

Do tří až pěti let by měl počet středních škol v České republice klesnou téměř o polovinu. Tato redukce by měla proběhnout dvěma způsoby. Prvním je úplné zrušení několika desítek středních škol. Druhým způsobem je slučování menších škol do větších komplexů a to nejen právně, ale také fyzicky umístněním do jedné budovy.

Do tří až pěti let by měl počet středních škol v České republice klesnou téměř o polovinu. Tato redukce by měla proběhnout dvěma způsoby. Prvním je úplné zrušení několika desítek středních škol. Druhým způsobem je slučování menších škol do větších komplexů a to nejen právně, ale také fyzicky - umístněním do jedné budovy. Časový horizont tří až pěti let, ve kterém se tato reorganizace plánuje, by měl odrážet současný snižující se počet žáků nastupujících na základní školy.

Důvodem těchto opatření je kromě zmíněného úbytku studentů i snaha o ekonomické zefektivnění chodu středního školství. Od umístnění několika škol do jedné budovy se očekávají úspory na nájmu a energiích. Kritériem slučování by měly být oborová příbuznost a naplnění kapacity. Naopak sloučení několika škol různého zaměření by mělo přinést prostupnost více druhů studia a také možnost získání kombinované kvalifikace.

Redukce počtu středních škol, která se střetá s nevolí jak obyvatel a učitelů, tak i studentů, se s největší pravděpodobností dotkne každého kraje v České republice.

zdroj: lidovky.cz