Píšete diplomku o literatuře? Zvládněte to v sedmi krocích

10. 8. 2021 | Studentský život

diplomová práce o literatuřePsát diplomku o literárním díle sice pravděpodobně znamená, že se nebudete muset vydat zkoumat problematiku do terénu a práci nejspíš zvládnete napsat doma nebo v knihovně. Jednoduché to ale rozhodně není. Jak začít, podle čeho si vybrat téma a konečně, jak napsat dobrý závěr?

Bez výzkumu to nepůjde

Jednou z nejméně oblíbených částí psaní práce je výzkum a hledání zdrojů. Bez ohledu na to, o čem píšete, musíte své práci podpořit relevantními zdroji. To, kolik jich bude, se pak odvíjí od vašeho tématu a toho, kolik lidí se mu před vámi věnovalo.

Vyberte si několik nejrelevantnějších zdrojů a zaměřte se na ně. Psaní práce to výrazně urychlí. Není třeba využívat pouze knižní zdroje, mnohé univerzity nabízejí databáze, díky nimž získáte přístup k vědeckým článkům a dalším potenciálně užitečným zdrojům.

Pište o tom, co vás zajímá

Pokud se rozhodnete psát diplomku o nějakém literárním textu, otevírá se vám poměrně široká škála možností. Důležité je vybrat si takový text, které vás skutečně zajímá. Pokud si nejste jistí, co zvolit, sepište seznam nápadů, a poraďte se s vedoucím práce. Výběr vám pak může usnadnit i počet zdrojů k vybrané literatuře.

Najděte opakující se motivy

Drtivé množství literárních textů obsahuje opakující se motivy a témata. Můžete se například zaměřit na studium narativu anebo jistého opakujícího se motivu dotýkajícího se více postav.

Obecně platí, že v informacích a motivech, které se opakují, tkví jádro pudla – tedy podstata samotného textu. A naopak – můžete se také zaměřit na dva rozdílné motivy, které stojí ve vzájemné opozici.

Vytvořte si osnovu

Osnova je neoblíbený koncept zejména mezi studenty, kteří jsou kreativní a neradi se nechávají spoutat pravidly. Dobrá zpráva je, že osnova nemusí být přehnaně detailní a zahrnovat dlouhé odstavce. Mnohdy stačí ke každému bodu připsat několik základních pojmů a myšlenek, kterým byste se chtěli v práci věnovat. Umožní vám to pak snáz přecházet mezi jednotlivými body a vytvořit tak uceleně působící text.

Formulujte tezi

Teze je nejdůležitější a zároveň leckdy nejtěžší částí každé práce. Jde o základní výrok (či výroky), které budete následně rozebírat a jejich pravdivost dokazovat či naopak vyvracet. Shrnout své myšlenky do jediné věty není jednoduché. Teze by měla představit hlavní myšlenku vašeho textu, důvod, proč jste ho napsali. Soustřeďte se na jeho jádro a jednoduše ho vysvětlete.

Pouhý výčet řady faktů však tezi netvoří. Teze by měla čtenáře přesvědčit, že přicházíte s vlastními myšlenkami a nápady. Proto když ji tvoříte, položte sami sobě otázku, co prací vlastně chcete říci. Odpověď poslouží jako základ vaší teze.

Oponujte si

V každé diplomové práci, která analyzuje literární text, je nutné uvést také argumenty, které oponují vaší tezi. Může se zdát, že tyto argumenty vaší práci uškodí, opak je ale pravdou. Právě na oponujících hlasech můžete vystavět velký kus své práce a jejich analýzou svůj vlastní argument ještě posílit.

Cílem vaší práce je čtenáři (a samozřejmě hlavně vedoucímu a oponentovi práce) vysvětlit váš postoj k textu přesvědčit ho, že je správný. Proto je nejlepší již existující protiargumenty (nebo ty, které se prostě nabízí) představit a rovnou je vyvrátit.

Vaše argumenty a vysvětlení by měly být logicky propojené. Postupujte tak, že ponecháte podobné myšlenky u sebe – díky tomu bude vaše práce působit uceleněji.

Napište silný závěr

Závěr je stejně jako úvodní teze jednou z nejtěžších částí práce. Dobré je k němu přistoupit tak, jako byste přepisovali úvod práce. Neznamená to, že byste měli omílat stejné informace, Závěr práce by ale měl být podobně stručný, jasný a logicky formulovaný. Uveďte v něm, zda a jak se vám podařilo potvrdit tezi, popište, jak jste to dokázali a navrhněte, jak by šlo dané téma dále rozebírat.

Zdroj: College Magazine

Další články k tématu

Top 5 výjimečných knihoven v Česku. Kde najdete knihu za miliardu?

Top 5 výjimečných knihoven v Česku. Kde najdete knihu za miliardu?

Česko má jednu z nejhustších sítí knihoven v Evropě. V této sítí najdete celou řadu unikátů. Vybrali jsme pro vás pět nejzajímavějších z nich. Která knihovna je ze všech nejkrásnější, kde si počtete v té nejtěžší knize, a proč vyrazit do knihovny, kde nemají skoro žádné knihy? Nejkrásnější česká knihovna České knihovny bodují i v celosvětové konkurenci. Například britský …

Chystáte se na vysokou školu? Přečtěte si tyhle knihy

Chystáte se na vysokou školu? Přečtěte si tyhle knihy

V literatuře existuje žánr zvaný univerzitní román. Vznikl na začátku padesátých let a postupně se vyvinul v několik různých podžánrů, jako je temná akademie nebo kampusová detektivka. Vybrali jsem pro vás ty nejlepší díla odehrávající se na půdě vysokých škol. Nechybí vraždy, tajné spolky ani břitký britský humor. Šťastný Jim (Kingsley Amis) Píšou se padesátá léta a …