Padělatelé maturitních vysvědčení zatím na svobodě

30. 9. 2003 | Aktuality

V Pardubicích bylo možné za osm tisíc korun koupit falešné maturitní vysvědčení. Podvodníci, kteří falešná maturitní vysvědčení prodávali, přesto že je policie zatkla přímo při činu, zřejmě nebudou potrestáni. Policisté si totiž nejsou jisti, jestli se dopustili trestného činu.

V Pardubicích bylo možné za osm tisíc korun koupit falešné maturitní vysvědčení. Podvodníci, kteří falešná maturitní vysvědčení prodávali, zřejmě nebudou potrestáni, přesto že je policie zatkla přímo při činu. Policisté si totiž nejsou jisti, jestli se dopustili trestného činu.

Devatenáctiletý student z Pardubic a jeho jednadvacetiletý komplic nebyli obviněni z trestného činu padělání veřejné listiny. Navzdory tomu, že maturitní vysvědčení byla opatřena kulatým razítkem se státním znakem, policie míní, že zřejmě nic nezákonného neudělali, protože prodávali jen nevyplněné formuláře s ra­zítkem neexistující školy. „Něco jiného by bylo, kdyby bylo vysvědčení již vyplněno a někdo ho získal, použil jako pravé, a tím získal výhody,“ vysvětluje Josef Sentivan, zástupce vedoucího policejního oddělení Pardubice 3, které má případ na starosti. Dále se vyjádřil, že nejsou důvody k vazbě: z trestního zákoníku totiž jasně nevyplývá, zda je prázdný formulář veřejná listina.

Mladíci, kteří přiznali, že prodali celkem dvanáct vysvědčení, každé za osm tisíc korun, podle policistů nejsou organizátory podvodu. Pardubičtí policisté čekají na expertizu právního oddělení. „Výrobcem padělků a zřejmě i mozkem falzifikátorů je třiadvacetiletý muž z Pardubic, po kterém jsme již vyhlásili pátrání,“ říká Sentiván.

Policie zatím ani neví, zda mladíci falšovali i formuláře vysvědčení či zda použili formuláře ze státní tiskárny. Formuláře byly zaslány na grafologickou expertizu.

Podle grafika Petra Dolejšího není nutné formulář krást. Věrohodně vypadající vysvědčení se dá poměrně jednoduše vyrobit. „Je to otázka jednoho dne,“ říká. „Ani kulaté razítko není problém – dá se oskenovat a upravit nebo vám je prostě vyrobí, máte-li známosti.“

Formuláře pro maturitní vysvědčení zajišťuje pro střední školy z celé republiky státní vydavatelství tiskopisů SEVT. Jsou zasílány na písemnou objednávku s razítkem školy a doručovány na její adresu. „Vždy kontrolujeme, zda je škola na seznamu ministerstva školství,“ tvrdí ředitel SEVT Jaroslav Čížek. „Všechna vysvědčení jsou číslovaná, podle série lze vystopovat, ze které školy se listiny ztratily.“

„Ve školách už platí přísná evidence každého dodaného formuláře na vysvědčení. Pokud ho učitel při vyplňování zkazí, odepisujeme každý formulář zvlášť,“ uvádí předseda Unie školských asociací Josef Filouš.

Většina firem si neověřuje pravost vysvědčení u svých zaměstnanců. Požaduje se doklad o nejvyšším dosaženém vzdělání, pravost vodotisku se nestuduje. Kromě toho, zaměstnavatelé se často spokojí s oxeroxovanou kopií.

Zdroj: idnes.cz