Oslavy 17. listopadu: Kam jít slavit svobodu?

14. 11. 2019 | Aktuality

sr17. listopad je významný svátek značící přerod v moderních českých dějinách. Zejména v tomto roce budou oslavy probíhat ve velkém stylu, neboť od sametové revoluce uplyne přesně třicet let. Po celé zemi se tak bude konat řada velkých akcí k oslavě svobody i připomínce významu demokracie.

Praha

Stejně jako v minulých letech, i letos proběhne na Národní třídě akce Korzo Národní, kterou organizují studenti. V tento den se totiž kromě výročí sametu slaví také mezinárodní den studentstva. Cílem akce s mottem „Díky, že můžem“ je každoročně vyjádření vděčnosti za svobodu. Na Korzu vystoupí umělci i hudebníci, mimo jiné například Tata Bojs. Podebatovat pak můžete třeba s Tomášem Klusem na téma angažované písničkářství nebo se zástupci Greenpeace o proměnách klimatu.

Pohled na originální masky nabídne satirický průvod Sametové posvícení, který projde pražským centrem, a to již po osmé. Motto letošního ročníku zní „Ulítly ti včele?“. Průvod tak bude již tradičně, kromě vzpomínky na 89 rok, reflektovat i aktuální dění a to nejen to politické.

Večer pak Národní třídu rozzáří videomapping Paměti národa, která prostřednictvím světla, zvuku, ale hlavně příběhy spojenými s výročím sametové revoluce připomene atmosféru před 30 lety. Celá světelná instalace bude dlouhá 440 metrů. 17. listopadu bude také oficiálně odhalena nová podoba Lennonovy zdi.

Kompletní program: https://www.festivalsvobody.cz/program/

Brno

Centrem dění bude 17. listopadu v Brně náměstí Svobody. Akci Brněnský sedmnáctý organizují studenti a pro návštěvníky si připravili bohatý program. Na několika pódiích zahrají studentské kapely i moravská cimbálovka. Celé náměstí pak zaplní stánky různých spolků a chybět nebude ani zóna s občerstvením. Přesně v 17:17. pak Brno rozzáří lampionový průvod, který se z náměstí Svobody vydá na Kraví horu.

Brněnský magistrát bude také celý den rozdávat jako připomínku sametové revoluce svazek klíčů v barvách české trikolory. Celkem jich nechal vyrobit šest tisíc.

Kompletní program: https://www.brnensky17.cz/

Olomouc

V Olomouci začnou slavit už s předstihem a oslavy budou trvat dva dny. Během akce s názvem Sametová noc proběhne řada koncertů, výstav i diskuzí – většina z nich ve známých olomouckých klubech. Tématem akce je svoboda uměleckého projevu a její proměna před a po sametové revoluci.

Kompletní program: https://www.festivalsvobody.cz/tha_events/sametova-noc-2019/

Na přípravách oslav se také podílí olomoucký magistrát a Univerzita Palackého, Pro slavící připravily výstavy či ochutnávku dobové gastronomie.

Pardubice

V Pardubicích proběhne v 17 hodin před Východočeským divadlem vzpomínková akce, kam dorazí členové Občanského fóra, jež se významně podílelo na politické transformaci po roce 1989.

Liberec

V Liberci bude na schodech radnice odhaleno nové pietní místo věnované vzpomínce na 17. listopad 1989.

Plzeň

Plzeň pořádá celý den trvající akci zvanou Cesta svobody. Na programu budou kromě besed s pamětníky tehdejších událostí také výstavy, umělecké instalace nebo koncerty. Výjimečně se pro veřejnost otevře dolní část bývalého sídla Krajského výboru KSČ na Americké 42.

Kompletní program: https://www.plzen.eu/o-meste/aktuality/aktuality-z-mesta/plzen-si-udalosti-listopadu-1989-pripomene-projektem-cesta-svobody.aspx

Akce se konají i na dalších místech Česka. Podrobnosti najdete na stránkách vašeho města či webu https://www.festivalsvobody.cz/

Zdroj:https://www.seznamzpravy.cz/clanek/17-listopad-program-akce-80976