Online testy odborníka nenahradí, výběr oboru ale ovlivnit mohou

19. 11. 2013 | Rady maturantům

Je to každý rok stejné: čím blíže je termín pro podání přihlášek na většinu vysokých škol, tím žádanější jsou nejrůznější formy pomoci při volbě toho „pravého“ oboru. Poradit s výběrem může samozřejmě rodina či nejbližší přátelé, ale někdy je vhodnější spíše nestranná nápověda – třeba od odborníka z pedagogicko-psychologické poradny, a nebo ještě pohodlněji za pomoci online testů. Co však lze od nich čekat?

Rodina, přátelé, vaši učitelé ze střední školy – to vše mohou být užiteční rádci ve chvíli, kdy se rozhodujete, jaký obor zvolit, či jestli vůbec se do vysokoškolského studia pouštět. Protože vás ale znají lépe než kdokoli jiný, může se stát, že vás podporují v tom, co si přejete vy sami, aniž by vám řekli, co si o tom myslí, anebo naopak vás třeba i zbytečně odrazují od něčeho, k čemu sami netíhnou a nevěří, že takový obor může mít budoucnost.
I proto se hodí vyzkoušet některý z objektivnějších nástrojů dnešní doby – z nich za všechny doporučujeme návštěvu výchovného poradce na vaší škole a nebo pedagogicko-psychologické poradny. Tito odborníci vám jsou totiž na základě speciálních testů a individuálního pohovoru schopni poradit když už ne konkrétní obor, pak alespoň vhodné směřování.
Pohodlnější, i když poněkud „unifikovanou“, cestu pak představují různé online testy osobnosti (dají se samozřejmě sehnat i v knižní podobě). Pro to, abyste je mohli podstoupit, je třeba registrace (na začátku či v závěru testu), bývají zdarma či za poplatek a jsou obvykle postaveny na odborné bázi. Pojďme si nyní představit alespoň některé z nich.

Na co se hodím?

Test s názvem Na co se hodím? připravil portál Jobs.cz ve spolupráci se společností Scio.cz. Pokud ještě nemáte svůj účet na portálu Jobs.cz, je nutné se nejprve zdarma zaregistrovat, v opačném případě můžete použít stejné přihlašovací údaje jako při běžné práci s portálem. Ihned poté vstupujete do testu. Ten tvoří celkem 60 otázek a u každé je možnost volby ze dvou variant. Na vyplnění dotazníku není žádný limit, průměrná doba vyplňování je 10 – 15 minut.
Otázky se nejprve zaměřují na to, jaký předmět máte raději, poté na to, jakou preferujete činnost, a nakonec vybíráte, jaké byste upřednostnili zaměstnání (opět ze dvou nabízených). Výstupem testu je výpis oborů, které vám na základě vašich odpovědí sedí nejlépe. Navíc díky propojení portálu Jobs.cz s propracovanou databází vysokých škol se můžete rovnou nechat přesměrovat na seznam škol, které ten který doporučovaný obor nabízejí.

Test-osobnosti.pri­mat.cz, ZkouškaOsobnos­ti.cz

Na internetu lze ale najít i testy, které prověřují vaši osobnost z více úhlů pohledu. Po dokončení testu vygenerují hlubší profil toho, jací jste – a tím i k jakému povolání nebo činnosti se nejlépe hodíte. Většina těchto testů staví na standardizované metodě RIASEC.


Co je RIASEC
Pojem RIASEC je akronymem pro šest osobnostních typů (či životních stylů) a dispozic k výkonu určitého povolání. Jednotlivá písmena zastupují výrazy z angličtiny, a to typ: praktický (realistic), zkoumavý (investigative), umělecký (artistic), společenský (social), podnikavý (enterprising) a konvenční (conventional). Každý z těchto typů je pak pro uživatele blíže definován. Autorem této metody je psycholog John L. Holland.


Otázky i forma těchto testů jsou na každém webu různé, ale vždy jsou založené na volbě ze dvou či více možností, nikoli tedy na vypisování odpovědí. Liší se také počtem – na některých k výsledku stačí pár desítek odpovědí, na jiných je to i přes dvě stě. Jejich výhodou je, že nejsou limitovány časem a práci na nich lze kdykoli přerušit. Výsledky jsou pak zaslány na e-mail a uloženy v uživatelském účtu absolventa testu.
Výstupem z testu založeného na metodě RIASEC je jedno-, někde i třípísmenný (tzv. Hollandův) kód. Písmena označují jeden z osobnostních typů, a vyjde-li jich více, pak první je hlavní, další dvě jsou doplňková. Dle konkrétního webu pak následuje podrobnější rozpis povolání a činností, pro něž se hodíte, a případně i nabídka konkrétních škol a jejich oborů. Testy osobnosti založené na metodě RIASEC jsou zpoplatněné a zpravidla se hradí prostřednictvím SMS v ceně 99,– Kč.


  • ukázka z webu ZkouškaOsobnosti.cz zde

Komentář odborníka:

Jako většina poradenských psychologů odmítám rozhodování o budoucím povolání (a vlastně o čemkoli) pouze na základě testů na webu. Podle mého názoru teprve probrání výsledků standardizovaných odborných testů s odborníkem dá klientovi ucelený obrázek o tom, co dál. Ne vždy si klient – laik – vysvětlí výsledky správně. Navíc často se stává, že klient, žádající testy s konzultací ohledně profesionální orientace, přijde vlastně s úplně jiným problémem, vážnějším, a kontakt s psychologem je vlastně takový „oťukávací“. Proto pokud testy na webu, tak vždy s dodatkem odborníka, možností kontaktu. Také bych dodala, že současní mladí, v uspěchané realitě, málo komunikují ústně, ale chtějí se životem vlastně hlavně „proklikat“.

Mgr. Petra Horynová, Pedagogicko-psychologická poradna, Praha 3


Na to, že online testy nikdy nemohou nahradit radu odborníka, upozorňují dokonce i samotné weby, které tyto testy nabízejí. Mezi další parametry ovlivňující výběr povolání pak řadí zejména tradice v rodině a prostředí, v němž jste vyrůstali, kulturu, osobní zájmy, finanční ohodnocení v rámci oboru, vlastní výchovu v dětství, rozpoložení a momentální vlivy při vyplňování dotazníku a mnoho dalšího. S tímto vědomím je také nutné k výsledku testu přistupovat.
Odbornou pomoc lze hledat například v rámci pedagogicko-psychologické poradny (zpravidla jsou zřizovány jednotlivými kraji, ale i soukromými subjekty), u psychologů nebo výchovných poradců. Pokud tápete, jaké povolání by mohlo být pro vás v budoucnu to pravé, pak můžete zkusit využít také služeb kariérních poradců či personálních agentur. Užitečné informace vám mohou poskytnout také Informační a poradenská střediska při úřadech práce a jiné instituce.

Zdroj: www.test-osobnosti.cz, www.zkouskaosobnosti.cz, https://www.primat.cz/www.jobs.cz