Odmaturoval jsem až teď – a co dál?

30. 9. 2015 | Rady maturantům

Napoprvé se to nepovedlo nebo vám plány překazila nemoc či jiná událost a k maturitě jste šli až v září? Nezoufejte, nic není ztraceno! Ostatně – podobný problém jako vy má bezmála pětina středoškoláků, kterým se nepovedl řádný termín maturity. Sepsali jsme pro vás, co teď se životem.

Jedeme dál!

Pokud jste se hlásili na vysokou a úspěšně zvládli přijímací zkoušky, pořád můžete začít studovat. Mnoho veřejných vysokých škol totiž čeká na pozdní maturanty až do zápisu a může vás dodatečně přijmout. Soukromé školy navíc často nabírají studenty i během podzimních měsíců, takže pokud si můžete dovolit platit často nemalé školné, zkuste štěstí i tam.

Jedeme pryč

Chcete jít na vysokou, ale letos to nevyšlo, a zůstávat doma a pracovat se vám taky nechce? Dejte se na studium jazyků – buď ve formě pomaturitního studia v rodné hroudě, nebo třeba jako au-pair či v programu work and travel v zahraničí. Odjezdem mimo Českou republiku zabijete několik much jednou ranou – utečete stereotypu, naučíte se jazyk a k tomu si něco vyděláte. V pomaturitním studiu budete mít zase jinou výhodu – ještě rok vás stát eviduje jako studenty a nežádá po vás sociální ani zdravotní pojištění.

Jak si v zahraničí poradili vaši předchůdci, si přečtěte v některém z našich článků.

Zlepšíme si karmu

Pokud se nechystáte studovat, ale netíží vás ekonomická situace a do práce se vám ještě nechce, můžete se uplatnit jako dobrovolník a bojovat s chudobou, negramotností či nemocemi. Stačí si vybrat. Takové možnosti nabízejí nejrůznější neziskové organizace, které určitě další pár rukou přivítají. Dobrovolničit můžete jak v Česku, tak v zahraničí, podle svých možností a preferencí.

Kdy jít na pracák

Pokud jste se nakonec přece jen rozhodli zapojit do pracovního procesu, vězte, že status studenta vám končí v den, kdy složíte maturitní zkoušku. Pokud tedy ještě nepracujete, s docházkou na úřad práce neotálejte. Bát se nemusíte – spoustu užitečných informací jsme pro vás sepsali v tomto článku.

Zdroj fotografií: freeimages.com

Další články k tématu

Deset klasických děl k maturitě

Chystáte se k maturitě a děsí vás seznam četby? Vybrali jsme pro vás deset klasických děl napsaných před rokem 1950, které vás budou bavit! Jde o knihy, které mají co nabídnout i dnešním čtenářům, a v některých případech jde o naprosté průkopníky žánru. A bonus navíc, některé z nich zvládnete přelouskat za jedno odpoledne. 1984 (George Orwell, 1949) […]

číst více

HLEDÁME DO TÝMU: Externí redaktor pro online magazín VysokeSkoly.cz

Hledáme ambiciózního a nadšeného externího redaktora, který bude spolupracovat s naším týmem na tvorbě obsahu pro magazín VysokeSkoly.cz. Tato pozice je ideální pro studenty žurnalistiky a všechny kreativce, kteří mají vášeň pro psaní článků a zpravodajství. Jsme online magazín VysokeSkoly.cz, zaměřený na zpravodajství a témata související s vysokými a středními školami, studentským životem a vzdělávacími […]

číst více

Student se soudí, protože neudělal maturitu

Většina maturantů neuspěje s odvoláním proti výsledkům maturitní zkoušky. Někteří se kvůli tomu i soudí. To je také případ Michala K. U soudu argumentoval tím, že jeho výkon u odpoledního didaktického testu z českého jazyka ovlivnil hluk během dopoledního testu z angličtiny. A pražský městský soud mu dříve dal za pravdu. Do sporu teď ale zasáhl Nejvyšší správní […]

číst více