Od roku 2010 na VŠ bez přijímaček?

29. 9. 2008 | Aktuality

Od roku 2010 by se mohli studenti dostat na vysokou školu bez skládání přijímacích zkoušek, stačit by mohla jen úspěšná maturita. Ale pozor, maturita státní, která prostě přibude k maturitám, jak je známe dnes. V praxi to tedy pro studenty středních škol znamená maturitu dvojí.

Nejhůř na tom budou ti studenti, kteří se chystají k maturitě ve školním roce 2009/2010. Na ty totiž kromě „běžné“ maturity, přijímacích zkoušek na VŠ a nové státní maturity bude čekat ještě státní maturita nanečisto. Z kola zkoušek tak celý rok skoro nevyjdou.

Ministerstvo uvažuje, že by státní maturita mohla být časem jediným předpokladem pro přijetí na vysokou školu, tato možnost je však stále v jednání. Státní maturity přitom nebudou pro všechny školy stejné: odborné nebo učňovské školy si budou moci zvolit „jednodušší“ variantu zkoušky.

Co je cílem zavedení státní maturity kromě zjednodušení přijímání na VŠ? Předpokládá se, že státní maturita bude o něco náročnější a na první pokus ji pravděpodobně absolvuje méně studentů, než je běžné u dnešních maturit. To by mělo vést k vyšší kvalitě vzdělanosti v ČR. Navíc by státní maturita z cizího jazyka měla být bez problémů uznána v zahraničí (podmínkou ovšem bude, aby daná škola splnila certifikační předpoklady).

Zdroje: Lidové noviny
Ministerstvo školství