Od 1. listopadu stojí v čele Fakulty filozofické Univerzity Pardubice po osmi letech nový děkan – profesor Karel Rýdl

2. 11. 2015 | Tiskové zprávy

S účinností od 1. listopadu 2015 jmenoval rektor Univerzity Pardubice profesor Miroslav Ludwig do čela Fakulty filozofické pro následující čtyřleté funkční období nového děkana prof. PhDr. Karla Rýdla, CSc., kterého v květnu t. r. zvolil za kandidáta na tuto akademickou funkci a do funkce navrhl akademický senát fakulty.

Funkční období děkana fakulty je čtyřleté, tj. na období let 2015 – 2019. Dosavadní děkan fakulty historik prof. PhDr. Petr Vorel, CSc., vedl fakultu od roku 2007, tedy dvě čtyřletá funkční období. Podle platného vysokoškolského zákona může tuto akademickou funkci vykonávat tatáž osoba jen po dvě po sobě jdoucí funkční období.

V souvislosti s ustavením nového děkana Fakulty filozofické do funkce, dochází zároveň ke změnám i ve vedení samotné Univerzity Pardubice:

  • prorektorkou pro vzdělávání a záležitostí studentů byla rektorem jmenována s účinností od 1. listopadu 2015 prorektorka doc. PaedDr. Jana Kubanová, CSc., dosavadní prorektorka pro rozvoj, a
  • novým prorektorem pro rozvoj univerzity a mezinárodních vztahů se stává historik prof. PhDr. Petr Vorel, CSc., který posílí tým rektora Ludwiga.

Prof. PhDr. Karel Rýdl, CSc. (nar. 1952) po ukončení studií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze v oborech germanistika – historie působil v letech 1981 – 1998 tamtéž jako asistent, odborný asistent a posléze docent pro dějiny školství a srovnávací pedagogiku. V roce 1996 se habilitoval s prací na téma Činná škola v české reformně pedagogické praxi. V letech 1998 – 2001 byl vedoucím Katedry pedagogiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 1996 působil zpočátku externě a od roku 1998 interně na Ústavu jazyků a humanitních studií Univerzity Pardubice. Profesorem v oboru pedagogika byl jmenován v roce 2003 na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. V letech 2001 – 2009 byl vedoucím Katedry věd o výchově a také proděkanem pro vnější vztahy Fakulty filozofické Univerzity Pardubice. V letech 2006 – 2009 pracoval též jako vyžádaný poradce ministra školství. Od února 2010 zastával funkci prorektora pro vzdělávání a záležitosti studentů Univerzity Pardubice.

Prof. Rýdl je autorem více než 200 původních vědeckých prací a více než 300 odborných statí doma i v zahraničí, kde často vystupuje na konferencích. Absolvoval řadu dlouhodobých i krátkodobých studijních pobytů v zahraničí, např. v letech 1992 – 1994 pracoval na německých univerzitách jako stipendista Nadace Alexandra von Humboldt. Je členem řady mezinárodních a národních vědeckých a odborných společností, aktivně působil v oblasti neziskového sektoru jako lektor v rámci celoživotního vzdělávání pedagogů.

Jeho odborným zájmem jsou dějiny výchovy a vzdělávání, vývoj školství v zahraničí, školský management, v němž se soustředí na problematiku pojetí kvality a jejího hodnocení.

Kontakt:

Ing. Valerie Wágnerová
mluvčí Univerzity Pardubice
telefon 466 036 555, 602 487 730
e-mail promotion@upce.cz