Cena Josefa Luxe

12. 2. 2011 | Aktuality

Nadační fond Josefa Luxe vyhlásil soutěž o Cenu Josefa Luxe 2011. Soutěže se mohou zúčastnit studenti všech stupňů vysokoškolského studia včetně doktorandského, kteří do 30. června 2011 odevzdají originální badatelské odborné práce z oborů historie, politologie nebo sociologie v rozsahu 40 – 70 normostran, vztahující se k tématu soutěže. Tím je Transformace české společnosti po roce 1989 a rozvoj demokracie do současnosti.

Práce je nutno odevzdat i v elektronické podobě. Jejich obsah by se měl týkat především otázky složitosti přechodu k demokracii vzhledem k utváření etických, duchovních, sociálních a ekonomických pravidel a hodnotových kriterií. Mohou se věnovat například vývoji pluralitního stranického systému v 90. letech minulého století a postupnou profilací do tří základních politických směrů, které se staly ideovým základem obnovené demokracie u nás. Práce se ale stejně tak může zabývat problematikou rozvoje občanské společnosti ve všech jejích dimenzích a vztahem mezi občanskou sférou a politikou. Téma se může pohybovat v dimenzích jakékoli společenskovědní disciplíny, ať již politické, sociálněvědní, mediální, ekonomické, právní či jiné. Cena Josefa Luxe bude provázena příspěvkem pro vítěze ve výši 50 000 Kč.

Nadační fond Josefa Luxe tuto soutěž vyhlásil poprvé již v roce 2009. Její periodicita je dvouletá, a tak její druhý ročník připadá právě na letošek. Další informace o soutěži včetně jejích podmínek a kompletního zadání naleznete na stránkách www.fondlux.cz.

Zdroj: www.fondlux.cz

Další články k tématu