Nové obory na VUT v Brně

28. 11. 2007 | Aktuality

Nové obory inženýrského studia na VUT v Brně. Vysoké učení technické v Brně připravilo od září 2008 nový magisterský studijní program „Soudní inženýrství“, a to ve dvou oborech: „Realitní inženýrství“ a „Expertní inženýrství v dopravě“. Studium je dvouleté, navazující na studium bakalářské, a to ve formě prezenční. Společným cílem studijního programu je příprava studentů na práci v oborech, ve kterých se uplatňuje interdisciplinární vzdělání. Oba navržené studijní obory proto kombinují vzdělání z disciplín technických, ekonomických a právních.

Absolventky a absolventi oboru Realitní inženýrství získají široce zaměřené a prakticky orientované znalosti z oblasti péče o nemovitosti, z oblasti právních vztahů k nemovitostem, z pojišťovnictví, bankovnictví, realitních služeb, ze správy státního majetku, se zvláštním důrazem na znalosti z oblasti oceňování nemovitostí. Své vzdělání pak budou moci uplatnit ve firmách zabývajících se uvedenou činností, tj. správou nemovitostí, realitní příp. developerskou činností, v bankách, v pojišťovnách nebo ve státní správě v oblasti správy majetku.

Absolventky a absolventi oboru Expertní inženýrství v dopravě získají široce zaměřené a prakticky orientované znalosti z oblasti dopravy silniční a městské, a to z hlediska konstrukce vozidel, konstrukce vozovek, dopravního inženýrství, bezpečnosti silničního provozu, dopravní psychologie, testování a diagnostiky vozidel, ekonomiky provozu a oprav, podnikání v dopravě, analýzy příčin a průběhu dopravních nehod, oceňování vozidel a environmentálních aspektů provozu. Své vzdělání budou moci uplatnit ve firmách zabývajících se spediční a přepravní činností, na úřadech státní správy a ve firmách těmito úřady vytvářených, ve výzkumných institucích, dále v pojišťovnách, či při samostatné podnikatelské činnosti v dopravě, opravárenství dopravních prostředků, činnosti samostatných likvidátorů škod apod.

Přihlášky na toto studium budou přijímány od začátku ledna roku 2008. U přijímacích zkoušek bude testován všeobecný přehled.