Nevzali vás na vysokou? Napište odvolání

14. 6. 2007 | Přijímací řízení

Přijímačky jste úspěšně zvládli, ale domů vám přišel papír s verdiktem „Z kapacitních důvodů NEPŘIJÍMÁM“? Ještě není všechno ztraceno. Podejte si odvolání – stojí to minimum úsilí, ale může vám pomoci dostat se tam, kam chcete. Takže neváhejte a směle do toho. Poradíme vám, jak na to.

Přijímačky jste úspěšně zvládli, ale domů vám přišel papír s verdiktem „Z kapacitních důvodů NEPŘIJÍMÁM“? Ještě není všechno ztraceno. Podejte si odvolání – stojí to minimum úsilí, ale může vám pomoci dostat se tam, kam chcete. Takže neváhejte a směle do toho. Poradíme vám, jak na to.

Uchazeči o studium si většinou dávají více přihlášek a dostanou se na několik škol zároveň. Na každé škole tak zůstanou nezaplněná místa po těch, kteří se rozhodli studovat jinde. Jakmile tito studenti dají vědět, že na školy nenastoupí, začne vysoká škola přijímat další studenty, kteří skončili „pod čarou“. A to je vaše příležitost. Zpracováním odvolání můžete pověřit advokáta, a nebo si najdete pár minut a pustíte se do toho sami. Ať si zvolíte jakoukoliv možnost, je třeba mít připravené pádné argumenty, které by vám měly při odvolávání pomoci. Předem byste se měli také seznámit s potřebnými zákony a předpisy (zejména Vysokoškolský zákon., který naleznete na stránkách ministerstva školství).

  1. Nejprve si zjistěte, kolik bodů vám chybělo k tomu, aby vás přijali. Pokud jste opravdu někde těsně pod magickou hranicí přijetí, máte velké šance na úspěch.
  2. Důležitým zdrojem argumentů pro vaše odvolání jsou přijímací testy. Některé školy vám testy nechají, někde můžete svůj test nalézt na internetu. Zajistěte si k němu i klíč se správnými odpověďmi. Vše si poctivě projděte, pročtěte, přepočítejte. Některé odpovědi mohou být sporné, mohou mít třeba více správných odpovědí, než je v zadání. Otázky mohly být špatně položeny, body špatně spočítány. Každá maličkost vám může pomoci. Pokud narazíte na nějaké sporné otázky, obraťte se na odborníka (klidně vašeho středoškolského učitele), získejte od něho vyjádření a to přiložte k odvolání.
  3. V odvolání můžete také upozornit na další problémy spojené s přijímacím řízením. Například jste absolvovali těžší variantu testu, dojíždění, špatné podmínky při přijímačkách, apod. Pokud fakulta pořádala přípravné kurzy a vy jste se nemohli zúčastnit, protože jste zdaleka, určitě to nezapomeňte zmínit.
  4. Nezapomeňte přiložit také vaše doklady o absolvování důležitých zkoušek jako FCE, TOEFL, státní jazyková zkouška, stejně jako potvrzení o absolvování praxe v oboru, na který se hlásíte, pochlubte se studiem v zahraničí.
  5. To nejdůležitější nakonec: Nezapomeňte odvolání odeslat do 30 dnů od převzetí rozhodnutí o nepřijetí ke studiu, pozdější odvolání škola už nebude brát v potaz.

JAK BY MOHLO VYPADAT VAŠE ODVOLÁNÍ (Všechny údaje a fakta jsou smyšlené, tak pozor na to!)

//Jan Novák Husitská 1239 432 02 Velké Meziříčí

K rukám děkana Věc: Žádost o přezkoumání Rozhodnutí děkana o výsledku přijímacího řízení

Vážený pane děkane,

dovoluji si Vás požádat o přezkoumání „Rozhodnutí děkana o výsledku přijímacího řízení ke studiu č. j. 111“ ze dne 3.6.2007.

Tímto rozhodnutím jste mě nepřijal k prezenčnímu studiu bakalářského studijního programu Sociální politika a sociální práce, oboru Sociální práce na Fakultě filozofické Univerzity Karlovy v Praze.

O studium na Vaší fakultě mám velký zájem a troufám si tvrdit, že k němu mám i určité předpoklady. U přijímacích zkoušek jsem skončil mezi prvními nepřijatými uchazeči. Měl jsem o jediný bod z celkem 200 možných méně, než poslední přijatý. Proto žádám, aby byly zohledněny níže uvedené důvody.

Podle mého názoru fakulta nedostatečně využila možnost bodové bonifikace studentů, kteří mají praktické zkušenosti. Mám za sebou několik let praxe v občanském sdružení Podané ruce, které se zabývá prevencí a léčbou drogově závislých (viz doklad o praxi). V rámci oboru, na který se hlásím, by měli být studenti s praxí bodově zvýhodněni před uchazeči bez praxe.

Přijímací zkoušky na Filozofickou fakultu jsou dvoukolové, přičemž ve druhém ústním kole do značné míry rozhoduje subjektivní názor členů komise. Rozdíly mezi uchazeči v ústním kole tak dosahovaly až desítek bodů z 50 možných. Sám jsem získal pouze 25 bodů, i když jsem předložil veškeré dokumenty o absolvované praxi. Opakuji, že mě k přijetí v celkovém součtu chyběly tři body, které jsem mohl ztratit například právě subjektivním hodnocením zkušební komise.

Vzhledem ke všem výše uvedeným důvodům žádám, aby děkan mé žádosti vyhověl a napadené rozhodnutí změnil tak, že jsem přijat ke studiu.

V případě, že mi děkan nevyhoví, žádám, aby postoupil mou žádost rektorovi, protože rozhodnutím byl porušen zákon, vnitřní předpisy VŠ a podmínky stanovené vysokou školou, jak je výše uvedeno.
Jan Novák ve Velkém Meziříčí, dne 15.6.2007

Přílohy: Doklad o praktických zkušenostech Kopie maturitních vysvědčení Doklady o jazykových zkouškách //

Zdroj obrázku: www.24hod.sk

Další články k tématu