Neudělal jsem zkoušku, co teď?

11. 6. 2022 | Studentský život

zkouškové

V prvním ročníku studia vám může připadat, že pokud se vám nepodaří splnit předmět, je to konec světa. Ve skutečnosti je to ale mnohem častější jev, než by se mohlo zdát. Na tyto situace jsou připravené i vysoké školy. Jestli jste se tedy dostali do situace, kdy jste například vybouchli u zkoušky a další termín zatím vypsán není, nebo už dokonce žádný pokus nezbývá, nezoufejte. Čeká vás sice pravděpodobně dost administrativy a „obíhání“, ale studium můžete úspěšně dokončit i tak. A možná dokonce aniž byste ho prodlužovali.

Domluvte si doučování

Zjistěte, jak si u zkoušky vedli vaši spolužáci a oslovte toho kolegu, který měl dobrou známku, s prosbou o doučování. Někdy stačí, aby vám vysvětlili jeden pojem, který jste nepochopili. Za doučování můžete nabídnout finanční odměnu, nebo se revanšovat tak, že kolegovi pomůžete s předmětem, ve kterém zase plave on. Málokdo totiž rozumí úplně všemu!

Sežeňte lepší materiály

Někdy není problémem ani tak to, že něčemu nerozumíte, jako spíš skutečnost, že se nemáte z čeho učit. Někteří vyučující sice uveřejňují své prezentace z hodin on-line, ale ty kolikrát bývají příliš stručné a nezabíhají do detailů, které u zkoušky potřebujete. Shromážděte si proto co nejvíc materiálů a zápisku, ideálně od studentů, kteří poctivě chodí na hodiny a výpisky si dělají na počítači.

Také je dobré si sehnat i další materiály k předmětu. Řada vyučujících studentům poskytuje seznam doporučené a povinné literatury. Povinná je základ, ale doporučenou se spousta studentů neobtěžuje číst, protože na to nemají čas. Jestli jste ale zkoušku neudělali, může být problémem třeba právě to, že vám chybí znalosti z doporučené literatury, kterou jste během učení na zkoušku vynechali.

Zajděte na konzultační hodiny

Nepříjemní lidé se najdou všude, ale většina vyučujících chce, aby studenti jejich předmět úspěšně složili. Jestli něčemu nerozumíte anebo jste právě nesložili zkoušku na první (druhý, třetí) termín, nebojte se zajít na konzultační hodiny vyučujícího a požádat ho o pomoc.

Na konzultační hodiny je dobré se předem připravit a přijít s konkrétním problémem, kterému nerozumíte. Jakmile problém identifikujete, dejte vyučujícímu předem vědět, kdy a proč za ním přijdete, aby se na konzultaci s vámi mohl předem připravit. Ušetří vám to oběma čas i námahu.

Vyučující vám může nejen vysvětlit látku, ale také na něj svým zájmem můžete zapůsobit a u další zkoušky si vás už rozhodně bude pamatovat. Navíc se ho přímo můžete zeptat, proč si myslí, že jste zkoušku nezvládli a při příštím pokusu se pak chybám vyvarovat.

Rozpis konzultačních hodin bývá k dispozici na stránkách univerzity. Pokud se vám žádný termín nehodí, nebojte se vyučujícího oslovit a zeptat se, zda si na vás neudělá čas i mimo vypsané konzultačky.

Přepočítejte kredity a ověřte rekvizity

Rekvizity nejsou jen věci rozmístěné na divadelních podiích. Na vysoké škole to jsou vztahy mezi předměty. Většina z předmětů na sebe navazuje. Pokud tak jeden předmět nesplníte, pravděpodobně to znamená, že si nebude moci zapsat jiný předmět, který na něj navazuje. Pokud tedy nemáte splněnou rekvizitu, zkuste se i tak s vyučujícím domluvit, jestli vás může na předmět zapsat. Jakmile pak splníte zkoušku z neúspěšného předmětu, můžete být připuštěni k dalším zkouškám, aniž byste promarnili semestr navíc. Počítejte ale s tím, že učitelé nemají povinnost zapsat vám předmět, pokud nemáte splněné všechny předchozí rekvizity. Často také musíte navíc získat souhlas vedoucího oboru nebo děkana.

Pokud předmět, který jste nesplnili, není rekvizitou žádného jiného předmětu, nemusíte si z jeho nesplnění dělat příliš velkou hlavu. Buď se přihlásíte na další termín zkoušky, nebo si ho zapíšete znovu (viz níže). Pozor si ale dejte na počet kreditů a na to, jestli jich i bez splnění daného předmětu máte dost pro postup do dalšího úseku studia.

Opakujte předmět

Většina vysokých škol v Česku umožňuje znovu si zapsat nesplněný předmět. Zpravidla se to pojí se žádostí, kterou musíte nějak odůvodnit a musí vám ji schválit děkan fakulty, případně rektor. Předmět si ale znovu můžete zapsat jen v tom semestru, kdy je vypsán, může to tedy znamenat, že kvůli jednomu předmětu budete muset prodlužovat studium. Pokud se vám ho nepodaří splnit ani napodruhé, znamená to konec studia. Ani to ale není bezvýchodná situace. Můžete se ke studiu přihlásit znovu a následně si nechat uznat již splněné zkoušky.

Nechte předmět „viset“

Pokud jste už vyčerpali všechny pokusy na splnění předmětu a nejedná se o předmět povinný (případně povinně volitelný), můžete ho nechat takzvaně viset. Většina škol umožňuje studentům nesplnit zapsané předměty do určitého počtu kreditů. Zpravidla je to 10 procent za studium. Pokud tak například máte během studia povinnost získat 180 kreditů, nemusíte splnit volitelné předměty za 18 kreditů. Na některých univerzitách a fakultách si o zrušení povinnosti splnit předmět musíte oficiálně zažádat.

Zdroj: College Info Geek, Univerzita Karlova

Další články k tématu

Jak zvládnout studium a péči o dítě

Jak zvládnout studium a péči o dítě

Narození dítěte změní život každého člověka. Kromě lásky a radosti to s sebou přináší také spoustu stresu a pochybností. O to víc, pokud jako čerstvý rodič musíte vedle péče o dítě také studovat. S trochou pečlivého plánování a organizování ale můžete zvládnout obojí. Šetřete čas, kde se dá Žijeme v neuvěřitelně rychlé době s důrazem na výkonnost. Pokud máte …

Pět dovedností, které si osvojíte na vysoké škole bez ohledu na obor

Pět dovedností, které si osvojíte na vysoké škole bez ohledu na obor

Ačkoliv vám student historie sice spíš vysvětlí konflikt mezi Palestinou a Izraelem než student IT, který vám naopak pravděpodobně lépe poradí, do jaké operační paměti byste měli investovat, i tak mají oba stejné dovednosti, které si osvojili na vysoké škole. Co vám tedy kromě znalosti oboru dá vysokoškolské studium? Time management Studium na vysoké škole …