7 způsobů, jak se připravit na zkouškové

3. 2. 2022 | Studentský život

jak se připravit na zkouškovéZkouškové je kritické období v životě každého studenta. Musíte se naučit látku za celý semestr a následně své znalosti obhájit. Jak se to dá celé zvládnout v klidu a úspěšně? Přinášíme sedm tipů, díky kterým se budete snáz učit a lépe se vyrovnáte se stresem, který zkouškové přináší.

Připravujte se už od začátku

Nejlepší způsob, jak se na zkouškové připravit, je nepodcenit přípravu už od samého začátku semestru. Choďte na všechny hodiny, dávejte během přednášek a seminářů pozor a hlavně si pište poznámky, které vám později během učení pomohou. Pokud vám není něco jasné, nebojte se přihlásit a zeptat se vyučujícího. Poctivě vypracujte všechny úkoly a buďte během vyučování aktivní. Pokud se vám to všechno podaří, nebudete se muset během zkouškového tolik drtit.

Spolupracujte se spolužáky

Vytvořte studijní skupinu a už během semestru organizujte pravidelná setkání. Jde o zábavný a zároveň efektivní způsob, jak se s předstihem připravit na zkouškové. Práce ve skupině má hned několik výhod. Vzájemně se budete podporovat ve vytváření studijních návyků a můžete jeden druhého motivovat. Navíc budete mít vždy k dispozici někoho, kdo vám poradí, když si s něčím nebudete vědět rady.

Zorganizujte si svůj studijní prostor

Vyhraďte si doma nebo na koleji prostor pouze ke studiu. Měl by být dobře osvětlený a klidný. Odstraňte všechny věci, které vás rozptylují, pořiďte si pohodlné křeslo a vyhraďte si dostatek místa na své studijní materiály. Ve vlastním studijní prostoru se budete lépe soustředit, díky čemuž se budete učit rychleji a efektivněji.

Vyzkoušejte studijní aplikace

Existuje mnoho skvělých studijních aplikací a webů, které jsou dostupné zdarma a učení je díky nim snazší a zábavnější. Třeba aplikace Photomap umí vypočítat vyfocený matematický příklad, aplikace Duolingo nebo Memrise vám zase pomůže pří učení jazyků.

Vytvořte si kartičky a diagramy

Vizuální pomůcky mohou být během přípravy na zkoušku velmi užitečné. Třeba takové barevné kartičky, na které si vypíšete důležité termíny, fakta, definice, nebo třeba slovíčka. Opakovat si je pak můžete sami nebo si je vzít jako pomůcku na studijní setkání a nechat se zkoušet od ostatních.

Čím víc učení máte před sebou, tím méně se vám do něj chce. Místo kartiček tak zkuste vtěsnat učivo z jednoho předmětu do diagramu na jednu stránku. Utřídíte si díky tomu propojenost různých okruhů, zjistíte, k čemu už dokážete něco říct a na co se musíte ještě zeměřit, a taky budete mít další pomůcku, díky které můžete své znalosti ověřit.

Vytvořte si studijní plán

Předtím než se začnete na zkoušku učit, vytvořte si studijní plán. Sepište seznam témat a předmětů a ujasněte si priority. Můžete si také vytvořit tabulku dní, které vám zbývají do zkoušky a vyznačit si v ní čas pro učení. A pokud se plánu budete doopravdy držet, vyhnete se stresu a panice z nestíhání.

Pečujte o sebe

Příprava na zkoušku bývá stresující, takže je důležité nezanedbávat ani během tohoto období péči o sebe a své zdraví. Během učení nezapomínejte na pravidelné přestávky. Pokud je to možné, vyrazte na krátkou procházku, abyste si vyčistili hlavu. Ujistěte se, že každý den spíte dost dlouho. Pijte dostatek vody a brambůrky a sladkosti nahraďte ořechy, jogurty, rybami a borůvkami, které pomáhají se soustředěním a posilují paměť.

A připomenutí nakonec – nezapomeňte konec zkouškového pořádně oslavit. Třeba tak, že vyrazíte na večírek či do kina s přáteli anebo na večeři do vaší oblíbené restaurace!

Zdroj: College Cures

Další články k tématu

S kravatou nebo bez? Jak se vhodně obléct ke zkoušce

S kravatou nebo bez? Jak se vhodně obléct ke zkoušce

Pokud vás čeká nějaká důležitá ústní zkouška, nebo dokonce státnice, vedle hromady učení, administrativy a termínů musíte vyřešit také to, jak se náležitě k této příležitosti obléknout. Vhodné oblečení totiž může významně přispět k hladkému průběhu zkoušky. Na oblečení záleží Mám si vzít oblek s kravatou nebo budou stačit džíny s košilí? Záleží na typu zkoušky. U písemných zkoušek …