Nestíhám. Studuji kombinovaně

2. 5. 2010 | Studium po třicítce

„Za všechno může čas…,“ takový popěvek by se mohl stát hymnou studentů kombinovaného studia. Vtěsnat práci, rodinu, přátele, zájmy a školu do čtyřiadvaceti­hodinového dne je mnohdy nadlidský úkol. Dá se to zvládnout alespoň s částečně klidnou hlavou?

Studenti kombinovaných oborů stojí vždy před minimálně dvěmi velmi časově náročnými činnostmi, do nichž musí investovat také množství energie. Denně jsou povinni podávat stabilní pracovní výkon, případně pravidelně docházet na přednášky a semináře svého prezenčního studia a zároveň se doma zvládnout koncentrovat na plnění dalších školních prací a osvojování si nového učiva. Tlak na efektivitu a rychlost roste stejně jako požadavky na psychickou i fyzickou kondici. „Studoval jsem obor Veřejná správa na Masarykově univerzitě v Brně. Času mi to vzalo hodně. Minimálně polovina volného času padla na školu. Na zájmy čas nezbyl téměř vůbec, rodina také přišla zkrátka,“ říká pan Milan Laryš.

Dovolená a podpora zaměstnavatele

S prací člověk mnoho udělat nemůže, ale se vstřícným zaměstnavatelem se lze domluvit na určitých ústupcích. „Vybrala jsem si studium bez víkendové výuky, což mi zásadně neovlivní víkendové aktivity. Vzhledem k benevolenci zaměstnavatele mohu během pracovní doby, kterou si později napracuji, docházet na výuku,“ podotýká paní Hana Vlasáková. Takto lze najít čas nejen na samotnou docházku ale i na termíny zkoušek. Pokud se navíc dovzděláváte v oboru, ve kterém i pracujete, je pravděpodobné, že vás zaměstnavatel podporovat bude. Druhou a tou bolestivější variantou – využitelnou především ve zkouškovém období – je obětovat obohacování vědomostmi několik dnů z dovolené. Dobře načasovaná se správnou motivací a aktivním přístupem však může být schůdným řešením jak hladce projít do dalšího semestru.

Učit se efektivně

Čas lze ušetřit i v samotném procesu učení. Základem je najít si vlastní styl a vytvořit si svůj systém. To znamená pokrýt všechny faktory, které mohou v učení překážet či rozptylovat a naopak najít ty, které mu pomáhají. Začít lze od denní doby, některým se lépe učí v brzkých ranních hodinách, jiní potřebují ke správnému soustředění noční tmu a ticho. Vyplatí se učit na místě, kde vás skutečně nic neruší, každá minuta je zde totiž drahá. Na druhou stranu je ale třeba nezapomenout na pravidelný odpočinek a odreagování se, klidně i na chvíli, když cítíte, že už ty písmenka do hlavy prostě nejdou.

Nestíháte? Kombinované studium může být řešením (foto: Stock.XCHNGNestíháte? Kombinované studium může být řešením (foto: Stock.XCHNG)

V samotné přípravě v časovém presu upřednostňujte znalost rámcovou před detailní. S celkovým přehledem neodejdete od zkoušky s neúspěchem. K detailům se můžete vždy vrátit, když bude dostatek času. Učte se hlavně to, co je skutečně nutné a co je ke zkoušce vyžadováno, s tím, co je navíc se příliš nezdržujte.

Pevně stanovený plán?

Doporučuje se pracovat pravidelně, na základě vytvořeného harmonogramu, a to proto, že jakmile vypadnete z rytmu či odložíte nějaký úkol, práce se vám bude kupit a bude také obtížnější se do ní pustit. „Nejhorší je přinutit se udělat něco průběžně a ne až na poslední chvíli. Před posledním termínem odevzdání jde většinou vše ostatní stranou a doplňuji resty z kombinovaného studia,“ svěřuje se studentka prezenční i kombinované formy studia Jana Chmelíková.

Jsou však typy studentů, které bez hořícího termínu nic udělat nedokážou a pro ně je nárazová práce efektivnější. Abyste se donutili učit i v průběhu semestru či dříve než den před zkouškou, zkuste na sebe použít tuto fintu. Vyhraďte si přesně limitovaný čas na učení, po němž si domluvte schůzku, oběd s přáteli či volejbalový trénink – tedy cokoliv kam budete muset přijít ve stanovenou dobu. Tím si vytvoříte určitý pocit nátlaku a také motivace, že vás co nevidět čeká něco příjemnějšího než otevřená skripta.

Zájmy stranou, ale ne tak úplně

„U přátel a zájmů se studium projevuje menší četností společných aktivit,“ stýská si paní Vlasáková. Část volného času jde při kombinovaném studiu bokem. Své aktivity však oželet nemusíte a ani byste neměli. Lidské tělo i hlava relaxovat prostě potřebuje. Máte-li volna málo, využívejte jej kvalitně. Zapracujte si pravidelnou sportovní, kulturní či jinou aktivitu do svého časového režimu a stůj co stůj se ji snažte dodržet. Během ní pak zapomeňte na všechny ostatní problémy. S čistou hlavou se vám pak bude lépe a rychleji pracovat.

Zdroje: Studenta.cz, csvs.cz.

Další články k tématu