Neobvyklé zvyklosti na zahraničních univerzitách, které by se měly zavést i u nás

5. 10. 2019 | Studentský život

zvykyJiný kraj, jiný mrav, říká se. A platí to i o školách. Na zahraničních univerzitách například existuje řada zajímavých tradic a zvyklostí, kterými by se mohly inspirovat vejšky i u nás.

Hodovní síň

Fanoušci Harryho Pottera si možná vybaví velkou hodovní síň, kam se studenti a vyučující kouzel a magie společně chodili najíst. Tato zvyklost ovšem není pouze součástí života studentů v Bradavicích, ale i těch na reálných britských školách. Tam si studenti celkem běžně vychutnávají večeře o třech chodech v malebných sálech, které jako by takřka vypadly z kouzelnického světa.

Četnost těchto večeří se liší univerzitu od univerzity. Někde se pořádají skoro denně, zatímco jinde probíhají pouze jednou týdně. Nezřídkakdy vyžadují společné večeře od zúčastněných formální oděv.

Právo na kopec

Winchester College dvakrát ročně pořádá pochod přírodou, jednou v zimním a jednou v letním semestru. Všichni studenti vstanou časně ráno a oděni do svých školních uniforem vyšlapou až na vrcholek kopce svaté Kateřiny, který leží nedaleko od školy a jejž univerzita vlastní. Jakmile studenti dorazí na místo, pronesou modlitby.

Tato tradice měla původně posílit historické právo školy na danou půdu a praktikuje se pravidelně již od roku 1884… tedy pokud to proměnlivé britské počasí dovolí.

Pivo od rektora

Na univerzitě ve skotském městě Aberdeen mají tradici, kterou jistě ocení všichni milovníci piva. Pokaždé když je zvolen nový rektor, odnesou studenti osobu zastávající tuto funkci do města, aby koupil pintu piva každému, který ho na pouti nesl či doprovázel. Hlavním nosičem novopečeného rektora je maskot univerzity, kterým je býk jménem Angus. Této akce se kromě zvolených nosičů a rektora účastní i vyučující a školní poradci.

24 piv za 24 hodin

Americký Princeton není zrovna pověstný svými večírky. To se však mění vždy 24. dubna, kdy se mnoho studentů pokouší vypít dvacet čtyři piv v průběhu dvaceti čtyř hodin, zatímco normálně chodí na přednášky. Tradici založil americký herec Paul Newman, který údajně pronesl následující nesmrtelné moudro: “Balení piv má dvacet čtyři plechovek a den má dvacet čtyři hodin. Náhoda? Nemyslím si.”

Předzkoušková party

Univerzita v Sussexu před zahájením zkouškového období pořádá velkou oslavu, kterou sponzoruje škola. Nechybí na ní pití, jídlo, hry a hudba. Jde o způsob, jak se odreagovat, než se studenti začnou potit u testů a zkoušek.

Obuvní strom

Na univerzitě Murray State v americkém Kentucky pěstují zvláštní tradici. Ve středu kampusu stojí strom, k němuž je přibito nejméně padesát párů různých typů bot. Není to však zásobárna pro studenty, kteří si zapomněli obuv doma.

K tomuto takřka poutnímu místu se vztahuje následující pověra: Pokud se dva studenti potkají na Murray State, zamilují se do sebe a vezmou se, bude jejich vztah šťastný, jestliže oba přibijí botu ke stromu. A možná se nejedná jen o pouhou pověru. Některé páry se sem po letech vrací a ke svým botám přibijí na strom ještě dětskou botičku na oslavu narození potomka.

Zakázaný bladderball

Jestli tato hra nepodporuje týmovou práci mezi studenty, tak pak už nic! Bladderball je podobný rugby. Týmy mohou použít jakékoliv chvaty, aby dostaly obří gumový míč do branky. Vtip je v tom, že branka nemusí vůbec existovat. Pointa sportu tak vlastně tkví v jeho nesmyslnosti.

Bladderball původně sloužil jako předehra před fotbalovým utkáním mezi univerzitami Yale a Dartmouth. Pravidelně se hrál až do roku 1982, kdy byl zakázán kvůli sérii drobných zranění. Od té doby se však i navzdory zákazu nahodile stále hraje. Naposledy se dnes už pověstný sportovní fantom univerzity „objevil“ v roce 2014.

Nahota a křik

Harvard, jedna z nejprestižnějších a nejserióznějších univerzit světa, říkáte si… To jste však určitě neslyšeli o způsobu, jakým se tamější studenti odreagovávají. Na Harvardu totiž existuje tradice, kdy v průběhu zkouškového noc před testem studenti shazují oblečení a nazí běhají po ikonickém nádvoří univerzity Harvard Yard.

Ti, co nejsou sportovně založení, pak mohou podle tradice pouze otevřít okno a začít zplna hrdla ječet, jak jim jen hlasivky a stres dovolí, zatímco pod nimi pobíhají nahatí kolegové. Tomu člověk neuvěří, dokud to neuvidí.

Zdroje:

https://www.oxford-royale.com/

https://www.oxford-royale.com/

https://targetcareers.co.uk/

https://www.hercampus.com/

https://www.crimsoneducation.org/