Nejvyšší studijní úmrtnost mají prváci na VŠ

14. 9. 2018 | Pro uchazeče na VŠ

Když zvládnete prvák, máte už minimálně o polovinu větší šanci, že to dotáhnete až ke státnicím a pravděpodobně i přes ně. Napovídají tomu data zveřejněná ministerstvem školství.

 

Za posledních 13 let se počet studentů, kteří úspěšně dokončili první ročník studia na VŠ, snížil téměř o jednu čtvrtinu. Momentálně tak prvák dokončí jen necelých 60 procent studujících. Týká se to jak studia na bakalářské úrovni, tak i pětiletého magisterského studia. Kritický je tedy první ročník přímo po nástupu na vysokou školu.

 

Za nedokončená studia může podle Šimona Stiburka, bývalého analytika ministerstva školství „především nesoulad představ a očekávání od studia a jeho skutečné podoby.“ Uvedl to pro server iRozhlas.cz.

 

Jak zjišťovaly Vysokéškoly.cz*, velký nedostatek vidí studenti hlavně ve studijních plánech pro první ročníky. Ty jsou často naplněné obecnými úvody, které jsou povinné pro všechny. Takže ačkoliv se student plánuje v budoucnu specializovat konkrétním směrem, musí přesto úspěšně absolvovat předměty, které pak nevyužije. Řada studentů tak odchází právě z důvodu ztráty motivace ke studiu.

 

„(Š)koly opouští spousta velmi inteligentních, talentovaných a ambiciózních mladých lidí, kteří jsou nespokojení s tím, co škola nabízí, necítí se dobře v jejím prostředí nebo mají pocit, že jsou nuceni se učit nesmysly,“ potvrzuje Stiburek.

 

Studenti, kteří ukončí své studium už v prvním ročníku nemusí však se studiem skončit úplně. Někteří přejdou na jinou školu, případně, pokud studují několik oborů naráz, pokračují jen v některém z nich. Podle výzkumu iRozhlasu se tedy reálné číslo skutečně nedokončených studií pohybuje jen kolem 40 procent. I to je však relativně vysoký počet.

 

*Vysokéškoly.cz se ptaly třech studentek a absolventek ČZU, UK a MU.

 

Zdroje: iRozhlas.cz, MŠMT, ČT24.cz

Další články k tématu